Ekolojik ayak izi

Hasan Karı'ın "Ekolojik ayak izi" başlıklı köşe yazısı

Bazı konularda veya yaptığınız herhangi bir işte duygusallığa yer olmayabiliyor. Ama şu bir gerçek, her alanda alternatifler dahil olmak üzere çeşitli değişiklikler yapabilecek bir milletiz. İyi günler iyi haftalar.

Çin dünya üzerinde kopya olarak gidiyor. Büyük markaların üç aşağı beş yukarı kopyası ile ilerliyor. Benzer konu veya konular ilçemizde de var. Alaylı veya ihtisaslı yapılan bir iş getirisi iyi ise tamamdır. O mantar gibi çoğalacak demektir. Böyle olunca zaman içinde toplu kaybetme yaşanabiliyor. Geçmiş dönemde örnekleri sabit.

Değerli okurlar, ilçemizin yaz nüfusu potansiyelinin kayda değer bir rakamlara geldiği aşikar. Sakarya Büyükşehir; Maden Deresi ana yerde başta şelaleye giden yol olmak üzere diğer alanlarda çalışma devam ediyor. Umarım güzel, içimize sinen bir çalışma olur ve tamamlanır. Tabi Maden Deresi’nin bu ana alandaki yıllardır süre gelen bakımsızlığı yüzünden bu güzergah üzerindeki yer sahipleri piknik, mangal alanları açtı. Böyle bir ihtiyaca cevap vermek zorunda kalındı. Kuyumculu’dan veya Küçük Karasu’dan giriş yaptınız mı ana yere kadar onlarca yer var. Her bir işletmenin ihtiyaca cevap verdiğini düşünüyorum. Sahildeki yazlık işletmeler gibi sezonluk olan bu işletmeler belki önümüzdeki yıllar sezon dışı alternatif kamp, tatil rotalarına cevap verir hale gelir.

Yukarıda bahsetmek istediğim buydu. Yani, “Haziran - Temmuz'da aç Ekim’de kapat” dışına çıkılarak içerik üretmek gerekir. Buna geçtiğimiz aylar bir işletme başladı bile. Tabi bu tür bir planlama yapıldıktan sonra burada, Kültür Turizm İl Müdürü ziyaret edilerek, ki zaten bu bölgenin insanı bu destinasyona turizm potansiyeli için katkı nasıl sağlar istişaresi yapmamız lazım. Sakarya'da dağcılık federasyonuna bağlı sporcular var. Bu aktivistler; Sakarya’nın Hendek, Akyazı, Geyve gibi ilçelerinde ve harici yerlerde kamp, trekking gibi aktiviteler yapıyor. Bu destinasyonda bunlar gayet mümkün. Bu insanlar ile gurup liderleri ile görüşülerek ve davet edilip faaliyetlerini buralarda da yapabileceklerini ispat edip gösterebiliriz. En önemlisi şudur kıymetli okurlar, bu alanda spor yapan aktiviteye katılan insanlar ekolojik ayak izi konusuna ciddi hassaslar. Yani bölgede sıfır insan zararı olacak. Genel olarak toplum bir yerde bir şey yer içerse orda birtakım atıklar kalıyor çevreye zarar da verebiliyor. Bu ve bunun gibi konularda hassas olmamız gerekir diye düşünüyorum. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın.