SAĞLIK

Dünya Yürüyüş Günü kapsamında Karasu’da program düzenlendi

Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dünya Yürüyüş Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nün katılımıyla yürüyüş düzenlendi. İlçe Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Gökhan Oturak, düzenli yapılan fiziksel aktivitenin kronik hastalıkları ve bunu bağlı ölümleri azalttığını vurguladı.

Perşembe günü Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Dünya Yürüyüş Günü etkinliği düzenlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü personelleri, spor hocaları ve öğrencilerin katıldığı yürüyüş Kaymakamlık binası önünden başlayarak İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde sona erdi.

HASTALIKLAR ARTMAKTA

Yürüyüş öncesi İlçe Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Gökhan Oturak basın açıklamasında bulundu. Oturak, “1-2 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nü kutlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu yürüyüşü yaptık. Teknolojinin de gelişmesiyle rahatlaşan yaşam koşullarıyla birlikte günlük fiziksel aktivite Türkiye’de ve dünyada giderek azalmakta. Bununla birlikte de kronik hastalıklar günden güne artmakta. Biz de bu konuda hem Karasu halkında bir farkındalık oluşturmak hem de biz farkına varabilmek için böyle bir yürüyüş programı yaptık” ifadelerini kullandı.

ORTA ŞİDDETTE AKTİVİTE

“Fiziksel aktivitenin günlük yaşama entegre edilmesini önemsiyoruz” diyen Müdür Oturak, “Çünkü düzenli fiziksel aktivite ile birlikte kalp ve damar hastalıkları, diyabet, obezite, inme gibi kronik hastalıklar önlenebilmekte ve buna bağlı ölümler azalabilmekte. Düzenli fiziksel aktivite için günde en az yarım saat haftada ise en az 5 günlük bir fiziksel aktivite öneriyoruz ve bu fiziksel aktivitenin en azından orta şiddette olmasını istiyoruz. Peki orta şiddette bir fiziksel aktivite nasıl tarif edilir. Kalp ritminizi biraz arttıracak bir fiziksel aktivite olmalı. Yani fiziksel aktivite sırasında yanınızdakiyle rahatça konuşabilecek halde olmalısınız ama bağırarak şarkı söyleyemeyecek halde olmalısın” dedi.

ÖNERİLERDE BULUNDU

Oturak, “Düzenli fiziksel aktivitenin dışında gün içinde yapılan diğer fiziksel aktivitelerinde kronik hastalıklardan ve ölümlerden önleme konusunda etkisinin olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de bazı önerilerimiz var. Özellikle toplu taşıma kullandığınız zamanlarda toplu taşımadan bir - iki durak öncesin de inip geri kalan mesafeyi yürüyerek devam etmeniz veya binalarda asansör yerine merdivenleri tercih etmeniz gibi girişimler sağlığınızı korumak, geliştirmek adına ve kronik hastalıklardan korunma adına sizin için faydalı olacaktır” açıklamasında bulundu.

Güler Çınasoğlu’nun haberi