Karasu Sosyal Gelişim Merkezi’nde İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında gebelere yönelik eğitim verildi. Seminerde, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı arttırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmayı amaçlamak olduğu belirtildi. Ebe Nermin Çakır ise emzirmeye yönelik katılımcılara eğitim verdi. Programda Karasu İlçe Sağlık Müdürü Elif Ezirmik açılış konuşmasını gerçekleştirerek gebelere bilgilendirmede bulundu. Ezirmik konuşmada şu ifadelere verdi:

DİNAMİK BESİN KAYNAĞI

“Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olma ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin öğesi gereksinmelerini karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir. Ayrıca, anne sütü canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve pek çok diğer benzersiz bileşenleri içeren dinamik bir besindir.

YÜZDE 50’NİN ALTINDA

Buna rağmen halen tüm dünyada yenidoğan bebeklerin yarısından daha azı hayatlarının ilk bir saatinde anne sütü alarak hayata başlamaktadır. Sonrasında bebeklerin yaklaşık sadece yüzde 44’ü hayatlarının ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenebilmektedir ki bu oran, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altındadır. Türkiye’de ise; 2018 yılı TNSA raporuna göre ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin oranı yüzde 40,7 olarak tespit edilmiştir. 3 yaş altı çocuklarda ise ortalama emzirme süresinin 17 ay olduğu görülmektedir.

YAŞAMA SAĞLIKLI BAŞLAMA

Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği ve yürütülen programa göre bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6.aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amacımızdır. Emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelini oluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması, ayrıca beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda morbidite ve mortalite oranlarını düşürmek hedeflenmektedir.

EMZİRMENİN ÖNEMİ

Anne sütü canlı bir gıda, mucize bir besindir. Emzirme, çocuk sağlığını ve hayatta kalmasını sağlamanın en etkili yollarından biridir. Anne sütü bebekler için en ideal besindir. Güvenlidir, temizdir ve birçok yaygın çocukluk hastalığına karşı korunmaya yardımcı olan antikorlar içerir. Anne sütü, bebeğin yaşamının ilk aylarında ihtiyaç duyduğu tüm enerji ve besin maddelerini sağlar ve ilk yılın ikinci yarısında çocuğun besin ihtiyacını sağlamaya devam eder. Anne sütüyle beslenen çocuklar zeka testlerinde daha iyi performans gösterir, aşırı kilolu veya obez olma olasılıkları daha azdır ve ileriki yaşamlarında diyabete daha az eğilimlidirler. Emziren kadınların meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riski de azalır.

ANNE SÜTÜ

Anne sütü, bebeğin zihinsel (IQ), duygusal (EQ) zekasının gelişimini olumlu yönde etkiler. Araştırmalara göre, dokunma beyin fonksiyonlarını hızlandırırken, matematik yeteneğini geliştiriyor, beden stresini, ağrıyı azaltıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Anne bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir. Anne sütünün içerdiği maddeler bebeği rahatlatır, gevşetir, ağrıyı azaltır, daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. Anne için de emzirme döneminde salgılanan hormonlar sayesinde depresyon riskini azaltır ve bedavadır.

BAŞARILI EMZİRME İÇİN ON ADIM

Emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla ‘Başarılı emzirme için on adım stratejisi’ oluşturulmuştur. Annelerin bebekleriyle bir arada tutulması, doğru emzirme tekniği, anne sütünün korunması ve saklanması, emzik ve biberon kullanımının zararları gibi birçok konuda hem sağlık personeli hem anne hem de aileyi bilgilendirmek amacıyla hazırlanan bu kurallar, tüm sağlık tesislerimizde ve özellikle emzirme odalarında bulunmaktadır. Doğum hizmeti veren hastanelerde, gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile anneleri bebeklerini emzirmeleri konusunda destekleyen hastanelere "Bebek Dostu Hastane" unvanı verilmektedir.

I M G 20240806 W A0019

I M G 20240806 W A0015

I M G 20240806 W A0017

Editör: Güler Çınasoğlu