KARASU

Darıçayırı çimento fabrikası için 14 yıl sonra karar çıktı

2010 yılında Karasu Darıçayırı Mahallesi’nde kurulması planlanan, çevredeki doğal su kaynaklarına ve çevre mahallelere zarar vereceği gerekçesiyle başta mahalle sakinleri olmak üzere STK ve Karasu halkının karşı çıkmasıyla hukuki süreç başlatılan çimento fabrikası hakkında nihai karar verildi. 14 yılın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, planlanan faaliyetin oluşturacağı olumsuz çevresel etkiler sebebiyle söz konusu proje için "ÇED Olumsuz Kararı" verdi.

Karasu Darıçayırı’nda Mahallesi Hırcalan mevkiinde kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikaları ve Malzeme Ocakları için 14 yıl sonra karar çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı son sözü söyledi ve “ÇED olumsuz kararı” verdi.

14 yıldır ısrarla vazgeçilmeyen, çevre kirliliği yaratacağı endişesiyle dava açılan En­teg­re Çimento Fabrikası ve Malzeme Ocakları ile ilgili son sözü Bakanlık söyledi. Söz konusu proje ile ilgili 2011 yılında “ÇED olumlu” kararı Sakarya 2.İdari Mahkemesi’nce iptal edilmişti. Sakarya 2.İdare Mahkemesi'nin raporu doğrultusunda yeniden düzenlenen ÇED raporunun incelenmesi ve değerlendirilmesi talep edilmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın olumsuz görüşünü, ÇED süreci içerisinde bakanlığa ulaşan çok sayıda şikayet dilekçeleri ve diğer komisyon üyesi kurum, kuruluş görüşlerini değerlendirdi. Planlanan söz konusu proje için 2.İdari Bölge Mahkemesi’nin kararı ile bakanlık “ÇED olumsuz kararı” verdi.