Çocukların gelişim evrelerinden daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, çocuklar için önemli olan motor becerileri tüm aktivitelerimizin gerçekleşmesini sağlar.
Motor becerileri gelişen çocuk, gelişiminin önemli bir parçasını kavramış olacaktır. Motor becerileri gelişen çocuğun fiziksel eylemleri gelişecektir, böylece fiziksel eylemlerini rahatça hayatına geçirecektir.
Motor becerileri; ince ve kalın olarak ikiye ayrılır. İnce motor becerileri el ve parmak kullanımı, kalın motor becerileri boyun, omuz, kol, bacak kullanımıdır. İnce motor becerilerine örnek verecek olursak, yemek yerken çatal bıçak kullanabilme, diş fırçalayabilme, kutu kapağı sıkma ve ya açma ve giyinmek gibi durumları gerçekleştirmektir. Okulda ise ince motor becerilerini gelişme yönünde yapılan uygulamalar; boyama, kesme, yapıştırma, kalem kullanma ve yazma eylemlerini uygulamaktır.
Evde hazırlanan oyun hamurlarıyla oynamak çocuk için oldukça önemlidir, hem eğlenceli vakit geçirecek hem de eğitici olarak ince motor gelişimine yararlı olacaktır.
Oyun hamuruyla şekillendirme yapan çocuk, parmak ve el kaslarını yönetmesi için tecrübe kazanacaktır, yine hamur kalıpları kullanmak ve hamuru kalıplardan dikkatlice çıkarmak çocuk için faydalı olacaktır. Çocukların beceri geliştirmelerinde faydalı olan bir diğer aktivite ise kalem kullanımıyla çizgiler çekmektir. Düz ve eğri çizgiler çizmek ve ya belirli bir şeklin içini boyamak yine çocukların ince motor becerilerini geliştirecektir. Örneğin ipe dizilen boncuk, çocuk için hem ince motor becerisi hem de el-göz koordinasyonu geliştirmesi açısından önemlidir. Çocuğu kum havuzunda oynaması, gerek kuru gerek ıslak kum ile vakit geçirmesi çocuğun ince motor becerisine faydalı olacaktır.
Yine renkli kağıtlar kullanarak değişik katlama ve kesme işlemleri yapmak hem çocuğun dikkatini çekecek hem de ince motor becerisini geliştirecektir.
Kalın motor becerileri ise kaba motor becerileri olan yürüme, koşma, zıplama gibi eylemleri içinde barındıran faaliyetleri gerçekleştirmedir.
Örneğin evde bulunan oyuncağı ve ya bir sepeti kaldırmak, ters çevirmek ve yerine tekrardan koyabilmek hem ince motor hem de kalın motor becerisini geliştirmektir.
Düz bir çizgi üzerinde yürümeye çalışmak, eğri bir alan üzerinde inip çıkmaya çalışmak, ayak ucunda ve ya topuk üzerinde yürümeye çalışmak yine kaba motor becerisi gelişimini destekler.
Örneğin güvenlik önemleri alındıktan sonra çocuğun atlama ve zıplama hareketleri yapması kaba motor gelişimini destekler.
Çocukların ince ve kalın motor gecelerini geliştirmesi günlük yaşamda karşılarını çıkacak aktivitelerden oluşmaktadır. Ebeveynlerin çocuğun bu beceri gelişimlerine günlük hayatları içerisinde yer vermesi ve çocukla bu aktiviteleri birlikte gerçekleştirmesi çocuklar için oldukça önemlidir, bu süreçte günlük yaşamın için hem birlikte faydalı zaman geçirecek hem de çocuğun gelişimine bizzat şahit olacaksınız.