Boşnak Mahallesi

Hasan Kar'ın "Boşnak Mahallesi" başlıklı köşe yazısı

Bazı değerler yitirilince kıymete biner. Bu belki bir şarkıcı belki bir sinema oyuncusu veya sıradan bir şahsiyet olabilir. Yaşadığın hayatta bir iz bıraktıysan ölünce değerin ortaya çıkar. İyi günler iyi haftalar...

Kuzuluk Mahallesi’nin ilk yerleşim yeri olan, Boşnak Mahallesi diye anılan, Ulubatlı Caddesi’nden başlayıp Kazım Karabekir Caddesi’ne kadar uzanan yerlerde eskiden Boşnaklar uzunca bir hayat sürmüştür. Bazı kısım aileler Karasu’ya yerleştikten sonra başta Serdivan olmak üzere Gölcük'e yeni bir hayat kurmak için gitmişler. Kalanlar üçüncü, dördüncü jenerasyon Boşnaklar.

Karasu’da bir kısmı Kuzuluk Mahallesi’nde bir kısmı merkezde hayat sürmektedir. Geçmiş yıllardan günümüze iyi komşuluk ilişkilerini daima üstün tutan medeni, saygılı, hak ve hukuka olan inançları hep tam olarak hayatlarını sürmüşlerdir. Her etnik köken yaşadıkları yere kültürel miras getirir. Yemeklerinden, sosyal hayata kadar birçok hususta bir zenginlik ve değer katar. Uzunca yıllar Karasu’da olan ilçenin birçok alanında faaliyet gösteren bu insanlar (benim gördüğüm) sadece siyasette kendilerini gösterememiştir. Bunun belki de temel sebebi siyasetten çok hoşlanmıyor olmaları da bir etken olabilir.

Boşnaklar, Avrupa’nın tam merkezi konumunda bir coğrafyada konumlamış bir ülke. Bosna Hersek geçmişte yaşadığı Sırbistan ile savaş sonrası özellikle savaşa şahit olanlar için hatıralardan ve hafızadan silinmeyecek travma kalmıştır. Modern bir aile yapısına sahip olan Boşnaklar, yaşadıkları yere keyifli bir ortam getirirler, buna yürekten inanın.

İlçemizde buna benzer farklı etnik kökende milletler var. Zaman zaman Tarihçi Oğuzhan Kır kardeşim bunları yazıları ile ele alıyor ve çokta güzel kaliteli hikayeler ortaya çıkıyor. Ben kendi şahsım olarak Boşnak bir ailenin çocuğu olduğumdan dolayı bildiğim ve gördüğümü size aktardım. Bu vesile ile kendinize iyi bakın, hoşça kalın.