Meyvecilikte bazı hastalıkların çözümü bulanamıyor bu nedenle hastalıklardan korunma önem arz ediyor. Bunun için alınabilecek önlemlerin başında koruyucu ilaçlama gelmektedir. Koruyucu ilaçlamalarda başvurulan en önemli preparat şüphesiz bordo bulamacı olmaktadır. Bordo bulamacı, yumuşak ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalığa karşı koruyucu olarak kullanılan bir tarım ilacıdır. Bordo bulamacı, göztaşı (yüzde 98 bakır sülfat) ve kireç kullanılarak hazırlanan bir karışımdır. Göztaşı, kimyasal içeriğinde bakır sülfat bulunduran kuvvetli asit karakterde bir maddedir. Kireç ise kalsiyum karbonat içerir ve kuvvetli baziktir. Zirai ilaç bayilerinde hazır bordo bulamaçları da bulunmaktadır.
Bordo bulamacındaki aktif madde, patojenlere karşı esas toksik madde olan bakır iyonlarını içeren göztaşıdır. Ancak göztaşı, içindeki bakırdan dolayı asit karakterli olduğundan yalnız kullanılması durumunda bitkilere zehirli etkide bulunabilir. Bu nedenle bordo bulamacı hazırlanırken, asit karakterli bakırın pH’sini düşürerek bitkilere olan fitotoksiteyi gidermek amacıyla kireç karıştırılmaktadır. Bordo bulamacı, kışın yaprağını döken meyve türlerinden Fındık, Kayısı, şeftali, erik, kiraz, vişne, elma, armut, ayva gibi türlerin fidanları ve ağaçlarında, bakteri ve mantar kökenli hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılır. Fındıkta özellikle bakteriyel yanıklık hastalığında kullanılması önemlidir.
Sonbaharda yaprakların yüzde 75’i ya da tamamı döküldüğünde ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, sezonda potansiyel olarak çıkabilecek pek çok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir. Budama işlemi yapıldıktan sonra bordo bulamacı uygulanmalıdır. Yapraklı dönemde uygulanmamalıdır. Bordo bulamacı uygun doz ve dönemde kullanıldığı zaman birçok fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı koruyuculuk görevi yaptığı gibi, kış mevsimi içerisinde oluşabilecek olumsuz hava koşullarına ve don riskine karşı ağaçların dayanıklılığını da artırmaktadır. Kış donlarından ağaçları korumada yardımcı olduğu gibi yazın da kuraklığa karşı dayanıklılığını arttırır.