Bilinmeyenler

Dünyada çatışma ve şiddet olaylarının artmasına bağlı olarak göç eden ve sığınma arayan insan sayısında artış görülmektedir. Türkiye bu durumdan olumsuz olarak etkilenmekte ve Türkiye yönelen göçmen ve sığınmacı sayısı da artmaktadır.

Dünya üzerinde genel bir mülteci profili oluşturulduğunda mültecilerin kültürleri, yaşam tarzları, sosyo-ekonomik durumları ve ana dilleri ile göç ettikleri toplumlardan farklıdırlar. Genel anlamda mültecilerin eğitim seviyeleri düşüktür ve kadın ve çocukların oranı yüksektir. Göç alan toplumların mültecilere yaklaşımı ve bakış açısı incelendiğinde; mültecilere karşı kültürel mesafe koydukları, demografik açıdan kaygı duydukları, iş ve gelir kaybı yaşadıkları, ev fiyatlarının yükselmesinden şikâyetçi oldukları görülmektedir. Mültecilerin sosyal hizmetlere fazladan bir yük getirdiği ve kamu hizmetlerinden istifade etme noktasında sorunlara sebep olduklarına inanılmaktadır. Suç işlemeye meyilli görüldükleri ve ülkelerinde bulunan hastalıkları beraberlerinde getirmiş olabilecekleri düşüncesi ile mültecilere karşı bir güvensizlik vardır (Tunç, 2015:38).

Türkiye çok uzun zamandır mültecilere ev sahipliği yapmaktadır. Fakat yukarıda da bahsedilen durumlar eşliğinde sorunlar giderek artmaktadır. Öncelikle dile getirmek istediğim ve sormak istediğim sorular var. Mülteciler ülkeye girmeden evvel detaylı olarak aranıyorlar mı? Mültecilerin bir savaştan kaçtığı düşünülürse psikiyatri desteği alıyorlar mı? Bu mülteciler kimdir, nedir, detaylı profilleri mevcut mu? Neden ülkemiz her mülteciye açık kapı? Mülteciler alınmadan evvel neden Türk Halkı’na alınıp alınmaması adına bir soru sorulmuyor? Mültecileri karşılayabilecek yeterli iktisadi kaynaklara sahip miyiz?

Elbette ki bu sorular artabilir fakat azalacağını hiç sanmıyorum. Hala neden başka ülkelere asker gönderdiğimizi bile bilmeden yaşıyoruz. Askerimiz onların ülkelerinde mülteciler burada!

Evet dediğim gibi sorular ve sorunlar bizlerin kafasını kemire dursun, cevap gelir mi bilemiyorum. Hadi hayırlısı…

Kaynakça: Ali Kemal NURDOĞAN, A. İ. (tarih yok). TÜRKİYE’NİN MÜLTECİ SORUNU VE SURİYE KRİZİNİN MÜLTECİ SORUNUNA ETKİLERİ.