Diyet/light ürünler kilo aldırmaz; diyet/light ürünlerin yağı azaltılmıştır ancak kalorisi 0 olmadığından fazla tüketildiğinde her şey gibi ağırlık artışına sebep olabilir.
Ekmek yemek şişmanlatır; tahıllı sağlıklı ekmek tercihleri günlük karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunarak kilo aldırmanın aksine kan şekeri dengesini sağlar, tokluk süresini uzatır. Bu durum zayıflamaya yardımcı bile olur.
Zeytinyağ kilo aldırmaz; zeytinyağının 1 gramı tüm yağlar gibi 9 kaloridir. Sağlığa pek çok yararlı etkileri olan zeytinyağına beslenmede mutlaka yer verilmelidir ancak ölçülü olmasına da dikkat edilmelidir.
Aç karınla limonlu/sirkeli su içmek yağ yakar; limonlu/sirkeli suyun yağ yaktığına dair kanıtlı bir bilimsel veri yoktur. Su içmek şüphesiz ki sağlık için çok faydalıdır. Ancak aç karınla limon/sirke gibi asitli gıdaları tüketmek mide problemlerini tetikleyebilir.
Meyveler sınırsız tüketilebilir; meyvelerin çeşitlerine göre içerdiği farklı vitaminlerin faydaları saymakla bitmez ancak sınırsız tüketilebilecek bir besin değildir. Eğer porsiyonuna dikkat edilmezse tüketilen şeker miktarı arttığı için göbek ve bel çevresi yağlanmasının yanı sıra karaciğer yağlanmasına da sebep olur.
Akşam saat 6’dan sonra hiç bir şey yenmemelidir; yemek saati kişisel olarak değişiklik gösteren bir kavramdır. Burada asıl dikkat edilmesi gereken yatma saatine son 2 saat kala besin tüketimini bırakmaktır.
Şekersiz çay/kahve su yerine geçer; çay, kahve tüketimi anlık susuzluğunuzu giderse de içerdiği kafeinden dolayı aslında diüretik etki gösterir yani vücuttan su atımına sebep olur. Bu da su yerine geçmenin aksine çay/kahve tüketimine paralel olarak su tüketiminin daha da artması gerektiğini gösterir.
Kızarmış ekmek taze ekmekten daha az kalori içerir; tüm ekmeklerin kalori değerleri aynı gramajdalarsa aynıdır. Ekmeğin kızarmış ya da taze olması ya da kepekli, çavdarlı olması kalori değerini değiştirmez. Yalnızca türlerine göre sağlığa etkileri üzerinde glisemik indeks yani kan şekerini değiştirme açısından farklar vardır.
Termal eşofmanlar/taytlar yağ yakımını artırır; bu tarz kıyafetler yağ değil de su kaybını artırır. Bunun sonucunda tartıdaki sayı hızla azalsa da aslında kaybedilen yağ değil de su kütlesi olduğundan fazlası istenilen bir durum değildir. Fazla su kaybıyla beraber vücuttan mineral kaybı da artar.
Kalori hesabı yaparak zayıflanabilir; eğer sağlıklı besinler tercih ediliyorsa kalorilerine dikkat edildiğinde evet zayıflanabilir. Ancak kalori hesabı yapıyorum, belirli bir kaloriyi aşmıyorum diye sağlıksız besinler, abur cuburlar, fast food gıdalar tercih ediliyorsa zayıflamak mümkün olmaz. Örneğin 1500 kalorilik sağlıklı bir menüyle beslenen bir kişi zayıflarken aynı kişi sadece cips ve çikolata tüketerek yine 1500 kalori alırsa zayıflayamaz.
Balık ve yoğurt beraber tüketilmez; balık ve yoğurt beraber tüketilirse zehirleme yapacağı düşünülür. Bu durum balığın bayat olması durumunda gerçekleşebilir. Çünkü bayat balıkta histamin denilen bir proteinin miktarı artar. Bu protein yoğurtta da bulunur. Vücutta yoğunluğunun aşırı artmasına bağlı olarak alerjik reaksiyonları artırıp, zehirlenmeye neden olabilir. Ama bu durum bayat bir balık tek başına yendiğinde de gerçekleşebilir. O yüzden yenilen besinin tazeliğine dikkat etmek asıl önceliğimizdir.
Vitamin ilaçları kullanmak kilo aldırır; ilaçların herhangi bir kalori değeri olmadığı için hiçbir ilaç kilo aldırmaz. Evet, bazı ilaçların iştah açıcı etkileri olabilir ama siz aşırı yemediğiniz sürece kilo alma gibi bir durum oluşmaz. Aksine vitamin eksiklikleri sonucu bireylerin metabolizması olması gerekenden daha yavaş çalışmaya başlar. Bu durumda yavaşlayan metabolizma sonucunda kişilerin kilo alımı kolaylaşır. Yani vitamin ilacı kullandığınızda değil vitamin eksikliğiniz olduğu halde vitamin ilacınızı kullanmadığınızda kilo alırsınız.