Yaşamsal devamlılık için önemli noktalardan biri olan ‘çocuk yetiştirme’ konusunda bilimsel yöntemler aracılığıyla hangi davranışın doğru, hangi davranışın yanlış olduğu araştırılmıştır ve günümüzde de araştırmaya devam edilmektedir, böylece aileler yanlış yöntemler konusunda bilinçlenmektedir.
En doğrusunu bilmesek dahi yanlış yapmadığımıza emin olmayı tercih ediyoruz. Ebeveynler çocukları için her zaman doğru olanı tercih etmek ister, çünkü çocuğuna zarar vermediğini bilmek içini rahatlatmaktadır.
Her aile mükemmel ve doğru çocuk yetiştirmek ister, lakin bazı davranışlar ve bazı yaklaşımları doğru ve yerinde yapmak önemlidir. Hiç şüphesiz ki çaresiz kalınan zamanlar ve içinden çıkılamayan soruların cevapları için zaman zaman bir sihirli değneğe ihtiyaç duyulmuştur.
Gelişim dediğimiz evreler için tek bir faktör etkili değildir, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler birbirleriyle etkileşim içindedir, böylece sorulan soruların tek bir yanıtları maalesef ki mümkün değildir. Çocuğun gelişimde ki ebeveyn tutumları için ‘net doğrular veya net yanlışlar’ yerine aile içerisinde ki yanlış sayılabilecek yöntemlere dikkat çekmek gerekir.
Çocuk gelişimiyle ilgili bazı mitler:
Zihin uyarıcı videolar bebeklerin zekasını geliştirir; özellikle 1990’lı yıllarda çok zeki çocukları olmasını isteyen anneler hamileyken bebeklere Mozart dinletirlermiş. 2000’li yıllarda ise çocuklarının dahi olmasını isteyen ebeveynler arasın da ‘Baby Enistein’ gibi bebeklerin zihinlerini uyarıcı videolar moda olmuş.
Yapılan araştırmalara göre bu videoların ebeveynlerin hayatını kolaylaştırmak gibi bir etkisi olsa da bebekler üzerinde hiçbir etkisi olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte 2 yaşından sonra öğretici ve eğitici videoların etkili olduğu, lakin yine de insanlarla etkileşimin yerini tutamayacağı belirtilmiştir.
Çocuk, dikkat bozukluğu ilaçlarına yanıt veriyorsa, bu durum çocukta dikkat bozukluğu olduğunu gösterir; amaç dikkat bozukluğu olan çocuğun, ilaçlarla dikkatini toplamak ve sürdürmektir.
Yapılan araştırmalara göre bu faydalara bakarak çocukta dikkat bozukluğu olduğunu söylemek doğru değildir, çünkü bu ilaçlar dikkat bozukluğu olmayan çocuklarda da odaklanmaya yardımcı olmaktadır.
Çocuğun tabağındakileri bitirmesi, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırır; ‘tabağındakileri bitir’ uyarısı yokluk zamanında ziyandan kaçmak için kullanılan bir yöntem olabilir, bununla birlikte günümüzde bile çocuklara bu uyarı yapılır, lakin eskiye göre porsiyonlar artmıştır, ‘tabağında artık bırakmamak’ daha tehlikeli bir hal alabilir.
Önemli olan çocuğun yiyecek olduğu besinlerin gerekli ve yeterli olmasını belirlemektir.
Uykuda yatak ıslatmak duygusal problemlere işarettir; tuvalet eğitimi her çocukta farklılık gösterebilir, çocuklar genellikle 5 yaşına kadar yatak ıslatabilir ve bu yaygındır, problem olduğunu düşünmek için 5 yaşını beklemek gerekebilir. Bununla birlikte 5 yaşından büyük bir çocuğun yatak ıslatması illa ki duyusal problemleri olduğunu göstermez.
Bilimsel açıdan etkinliği ispatlanmış davranışsal yöntemler kullanılarak çözüm yoluna gidilmelidir.