Son günlerde gündemde yer alan kırsal mahalleye dönüş ile ilgili Yeniden Refah Partisi Karasu İlçe Başkanı Osman Önal, basın açıklamasında bulundu. Başkan Önal, “30 Mart 2014’de Büyükşehir statüsüne sahip, 30 ilde bulunan 16 bin 220 köy ve 1053 belde bir gecede mahalleye dönüştürüldü. Bir anda köy olma avantajlarından mahrum kalan köylülerimiz, birçok sıkıntıyla karşı karşıya bırakıldı. Yasa çıkartılırken hiç kimse, köyde veya belde de yaşayan vatandaşlarımızın görüşünü almadı. Lakin köye ve köylülere ait ne varsa ellerinden alındı” vurgusunu yaptı. Önal açıklamasına şu sözlerle devam etti:

KIRSALA BÜYÜK ZARAR VERDİ

“Mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerin ortak mallarının tamamına el konuldu. Meraları, işletmeleri, gayrimenkulleri yani köy ve beldenin ortak varlıkları, tümüyle bağlı oldukları ilçe belediyesine devredildi. Köylerin mahalleye dönüştürülmesi tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal yapıya çok büyük zararlar verdi. Bazı binalar ve meralar satıldı, bazıları ise imara açıldı. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, köylerin mahalleye dönüştürülmesinin tarıma çok büyük zararlar verdiğini, birçok kez dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI İLAN ETTİ

21 Kasım 2019’da 3.Tarım Şurası sonuç bildirgesi açıklanırken, bizzat Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, mahalle yapılan köylerimizin yeniden köy statüsüne kavuşturulacağını ilan etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, bir gecede köy iken mahalleye dönüştürülen yerlere, birçok avantajlar sağlayan 16 Ekim 2020 tarihli 7254 sayılı Kırsal Mahalle Yasası yürürlüğe girdi ve uygulanmaya başlandı. Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana 30 büyükşehrin hemen hemen hepsinde binlerce köy kırsal mahalleye geçti.

SÜMEN ALTI EDİLİYOR

Sakarya’da ise büyükşehir ve ilçe belediyelerinin konuya duyarsız kalması ve hatta engellemesi nedeniyle Sakarya’da kırsal mahalle yasası uygulanmadı ve sayıları 500’e yakın mahalleye dönüştürülen köylerden henüz bir tanesi bile kırsal mahalleye geçemedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylamış olduğu 7254 sayılı kanuna ve açık talimatına rağmen ve ayrıca komşu ilimiz Kocaeli’nde yaklaşık 200 köy bu kanundan yararlanırken, Sakarya Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin, köylerimizin ve köylülerimizin yararına olan bu kanunu adeta engellercesine Sümen altı etmesini kabullenmemiz asla mümkün değildir.

AVANTAJLARI NELER

Peki; köylerimiz kırsal mahalle olduğunda, ne gibi avantajlar elde edecek? Birincisi, bina, arazi ve meskenlerden emlak vergisi alınmayacaktır. İkincisi, ticari bina ve arazilerden emlak vergisi yüzde 50 indirimli alınacak. Üçüncüsü, bina inşaat harcı ve buna benzer diğer hiçbir harç alınmayacak. Dördüncüsü, diğer vergi ve harçlara yüzde 50 indirim uygulanacak. Beşincisi, içme ve kullanma suları iş yerleri için yüzde 50 konutlar için yüzde 75 indirimli olacak. Altıncısı, 6831 sayılı kanuna göre ormanlardaki hak ve imtiyazlardan yararlanmaya devam edilecek. Yedincisi, kırsal mahalleler ilçe ve büyükşehir belediyelerine oy vermeye devam edecek ve tüm belediye hizmetlerinden de yararlanma hakkına sahip olacak.”

N V T 4468-1