Fındık fiyatının açıklamasının ardından Yeniden Refah Partisi Karasu İlçe Başkanı Osman Önal, yazılı basın açıklamasında bulundu. Başkan Önal, “Fındık fiyatı yeterli mi? Yapılan bu fiyat açıklaması gerçekten şımartmadı hatta ağlattı” sözlerinin altını çizerek yevmiye fiyatlarına da dikkat çekti. Önal yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

DEVLETİN SUNDUĞU RAKAM KABUL GÖRMÜYOR

“Fındık yevmiye fiyatı geçen sene 600 TL idi. Devlet her ne kadar 660, 800 TL olsun dese de vatandaş bin 200 TL diyor. Zaten sezonluk işçi de bu devletin fiyatlarına gelmiyor. Fındık fiyatlarını koyan devlet, bu konuda kimsenin yapabileceği bir durum yok. Lakin işçilik konusunda devletin sunduğu rakamlar kabul görmüyor. Yüzde yüze yakın rakamlar istenmekte. Peki bir kişi günde kaç kilo fındık, kurumuş, patozlanmış hali ile toplaması lazım ki bin 200 TL alabilsin. Bu orantıya baktığımızda, “İşçi o kadar fındık toplanır mı? Bizde canız” demekte. Peki sorun nerede? işçinin günlük çalışmasında mı yoksa fındığa verilen taban fiyatta mı?

NEYİN KAFASINI YAŞIYORUZ

Fındık yevmiye fiyatı bin 200 TL, yüzde yüz bantlarında. Geçen sene 200 gr. ekmek fiyat ile bu seneki şu anki fiyat batığımızda oda yüzde yüz bantlarında. Ama ne hazindir ki dünya borsa fiyatı buğdayın 18 TL civarlarında iken ülkemizde 9 TL.  Gübreye sıra gelince gübre geçen seneden bu seneye yüzde 60 ila yüzde 75 bandında. Mazot desen varili 40, 45 dolar bazında iken dünya piyasasında ülkemizde 80, 85 dolarmış gibi satılmakta. Döviz artığında her şey zamlanmakta. Fakat yerinde sayarken, dünya piyasasında 40, 45 dolarken de halen zam gelmekte, bunu anlamış değilim. Neyin kafasını yaşıyoruz”

MALIMIZA SAHİP ÇIKMASINI BİLMELİYİZ

Her şey fiyatta katlamış giderken bizim fındık neden böyle patoz parası 2 bin 500 TL deniyor. Oysaki iş hiç de öyle değil. Makinecilerin söyleyişi 3 bin ila 3 bin 500 TL arası. Bakım paralarının çok yüksek olduğu söylenmekte. Bakım yapan esnafa sorduğumuzda parçaların fiyatının yüzde yüzün üzerinde arttığını beyan etmekte. Hakeza işçilik maliyetleri yine aynı. Hep aynı her sene yazıp, çizip fındık zamanı fındığın hak ettiği yerde olmadığını söylüyoruz. Söylüyoruz da suç kimde, yanlış nerede? Ya da ne yapmalıyız? Yapılması gereken belli! Fındığı biz üretiyorsak, mal bizimse önce buna sahip çıkmasını bilmeliyiz.

KOOPERATİFLER RANT KAPISI OLMAMALI

Nasıl Mercedes bizim değilse başkalarınınsa fiyatını da onlar belirliyor ise bizde bizim olanın fiyatını belirlememiz gerekir. Kooperatifleşmemiz gerek. Gübre üreticiye uygun hale kooperatifle gelir. Kooperatifler rant kapısı olmamalı. FİSKOBİRLİK gibi! Çiftçimizin lehine çalışmalar anlaşmalar geliştirmeli. O zaman biz, bizim olana sahip çıkmış oluruz. Bizim olanda, gerçekten bizim olur biz kazanmış, vatandaşımız, üreticimiz kazanmış olur. Yoksa hep onlar kazanmış olacak onun söylediği olmuş olmuş olacak. Fındık üreticisi bir araya gelmiş olsun yeni bir oluşumda birleşsin olay kendinden zaten çözülecektir. Her geçen yıl hızla yükselen bir kuruluş haline gelecektir. Yoksa bu düzende böyle ezilip gider bu fındık üreticisi. Atı alan da Üsküdar’ı çoktan geçmiş olacak.”

Editör: Güler Çınasoğlu