Cuma günü Sakarya’da bir dizi ziyarette bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ziyaretlerinin son turunda Karasu Limanı’nı ziyaret etti. Saat 16:30’da limana giriş yapan Bakan Uraloğlu, Karasu Limanı ve ticaret hacmi hakkında basın mensuplarına açıklamada bulundu. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

6 ŞEHRE HİTAP EDİYOR

“Karasu Limanı Ro-Ro genel kargo, konteyner taşımacılığı ve yolcu hizmeti vermesiyle ülkemizin önemli limanlarından birisi. Konumu gereği İstanbul boğazındaki trafiğin azalmasını sağlayan Karasu Limanı, aynı zamanda taşıma maliyetleri ve taşıma sürelerini azalmasına da önemli katkılar sağlamakta. Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Düzce, Bolu ve Zonguldak illerindeki sanayi bölgelerinde direk olarak hitap ettiği, stratejik konum gereği Bursa, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Konya, Kayseri, Karabük ve Bartın illeriyle sebze ve meyve ihracatı özellikle Ege ve Akdeniz bölgesine de hitap etmektedir.

İLK SEFER

Karasu Limanı’nda 2024 yılı Ocak ayından bu yana 1,3 milyon ton yük elleçlenmiştir (yük yerleri değiştirilmiştir). Karasu Limanı ile Romanya Köstence Limanı arasında 2 Temmuz 2024 tarihinde bakanlığımızca verilen hat kapsamında Karasu Köstence arasında faaliyetlere başlanmıştır. 186 yolcu 195 tır kapasiteli gemi ile de 4 Temmuz 2024 tarihinde ilk sefer gerçekleştirilmiştir.

AYDA 14 SEFER

Seferler bir haftada 4, bir haftada ise 3 olmak üzere iki ülke arasında ayda 14 sefer yapılmaktadır. Hattın başladığı tarihten bu yana 64 sefer gerçekleştirilerek greyder ve dorse gibi 7 bin 482 araç ile 3 bin 885 yolcu taşınmıştır. Şimdi bu sayıları daha da arttıracak çalışmaları hayata geçiriyoruz.

YOĞUNLUK AZALACAK

Köstence’de 2025 itibarıyla yolcu gümrüğünün açılmasıyla birlikte ticari yolculara da hizmet vermesini planlıyoruz. Köstence Limanı gümrük kapısını açınca Avrupa’ya açılan sınır kapılarımızdaki yoğunlukta bir düşüş gözlemleyeceğiz. Özellikle yaz aylarında Avrupa’dan gelen gurbetçi vatandaşlarımıza bir nebze de olsa soluk aldırmış olacağız. 2025 yılının ilk çeyreğinde ikinci bir geminin daha hatta eklenmesiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

LİMAN GENİŞLEYECEK

Karasu Limanı’mızın genişleme projesini de gündemimize aldık. Limanın doğu ve batı yönündeki alanlarda Karasu Limanı geri hizmet sahası alanı imar planı ÇED çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Genişletme çalışmalarını hayata geçirdiğimizde Karasu Limanı’nın genel kargo elleçleme çalışması bir buçuk milyon tondan dört buçuk milyon tona, konteyner elleçleme kapasitesi 50 bin TEU’dan 150 bin TEU’ya, Ro-Ro kapasitesi 75 binden 200 bine, rıhtım kapasitesi de aynı anda 4 gemiden 11 gemiye yükselecektir.

DENİZCİLİK SKETÖRÜNDE ETKİN ROL

Liman alanı böylece toplam alan 130 bin metrekareden bir milyon metrekareye çıkmış olacaktır. Burada yaptığımız çalışmalar aslında kamu ile özel sektör işbirliğiyle en güzel örneklerinden birisini teşkil ediyor. Denizcilik sektöründe çok daha etkin ve verimli hizmet sunmak için özel sektör firmalarımızla omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. Hep birlikte Türkiye’nin denizcilik alanındaki ağırlığını gelecekte daha fazla hissettirecek ve rekabet gücünü yükseltecek denizcilik sektöründe dünyanın en önde gelen ülkelerinden birine dönüştüreceğiz”

D J I 0959

0260

N V T 1782

N V T 1811

N V T 1770

N V T 1808

N V T 1821

N V T 1841

N V T 1865

N V T 1861

D J I 0691-1