Az çorba, az pilav yanına da komposto çek

Oğuzhan Kır'ın "Az çorba, az pilav yanına da komposto çek" başlıklı köşe yazısı

Türk mutfak kültürünün önemli bir bölümünü oluşturan çorbalar, sofraların vazgeçilmezi olmakla birlikte aynı zamanda başlangıç yemeğidir. Yaz ve kış günün her öğünü mutlaka evlerde çorba bulunur. Geçmiş zamanlarda çorba çok daha yaygındı. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmeziydi. Günün ilk öğünüydü. Fakat günümüz toplumunun büyük bir bölümünde kahve ve çay tüketiminin artmasıyla birlikte çorba, kahvaltı kültüründen yavaş yavaş ayrılmıştır.

Eskisi kadar olmasa da Anadolu’da sabahları çorba içme geleneği halen devam etmektedir. Bu kültürün taşıyıcı lokomotifi hiç kuşkusuz esnaf lokantaları ve çorbacılardır. Esnaf lokantaları, sabah daha güneş doğmadan dükkanları açar ve çorbalarını pişirirler. Sabah namazından sonra cemaatin neredeyse tamamına yakını lokantaların ilk müşterisi olur. Cemaat, namazdan çıkar çıkmaz ilk iş lokantaya giderek çorbalarını yudumlar.

Fakat Sakarya’nın Karasu ve Kocaali ilçelerinde esnaf lokantalarında çorba ile birlikte pilav da çıkıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla lokantaların yolunu tutan müşteriler, çeşit çeşit çorbalardan içtikten sonra masalarına pilav ve kompostolar da geliyor. Sabah çorbasında komposto pek çok lokantada ücretsiz olarak ikram ediliyor.

Karasu ve Kocaali’de sabahları kahvaltıda çorba, pilav ve komposto artık gelenek haline gelmiş durumda. Pek çok kimsenin alışkanlık haline getirdiği bu güzel gelenekten ilk kez haberdar olanlar en başta durumu hayretle karşılayabiliyor. Fakat bu lezzeti tadanlar bir süre sonra bu davranışı alışkanlık haline getiriyorlar.

Esnaf lokantalarında yarım porsiyonlar genelde az olarak tabir edilir. Herhangi bir yemek istediğinizde size sorulacak ilk soru “az mı tam mı?” olacaktır.

Pilavlar, az kuru, az kavurmalı, et sulu gibi farklı çeşitlerde servis edilir. Yanında ise komposto olmazsa olmazdır. Kahvaltıda yenen çorba ve pilav gün boyu insanı tok tutar, beslenmeyi dengeler.

Sabah saatlerinde kahvaltıda içilen ve yenen çorba, pilav ve komposto Karasu ve Kocaali’de artık gelenekselleşmiş, güzel bir kültür haline gelmiştir. Bu makalemizi okuyan herkesi Karasu veya Kocaali’nin leziz lokantalarında yarın sabah çorba, pilav ve komposto yemeğe davet ediyorum.