Alper Gezeravcı, Türkiye’nin ilk astronotu olarak 19 Ocak 2024 tarihinde saat 00:49’da uzay yolculuğuna başladı. Yaklaşık bir buçuk gün süren yolculuğunun ardından 20 Ocak saat 13:47’de ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve misyonda yer alan diğer 3 astronotu taşıyan kapsül Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.
İnsanlık için küçük ama Türkiye açısından büyük bir adım. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Şimdi bu işin magazin kısmına mı bakacağız yoksa gerçeklerle mi yüzleşeceğiz? Bu yolculuk başladığından itibaren ilgili ilgisiz, bilgili bilgisiz herkes bir yorum yapıyor. Kimi sadece 55 milyon karşılığında yapılan bir turistlik gezi diyor kimisi ise Türkiye açısından büyük bir adım olduğunu savunuyor.
Hükümetin programında 2023 yılı içerisinde bir Türk astronotun uzaya gideceği ile alakalı bir hedef konmuş ve bu sadece 19 gün gecikmeli olarak gerçekleşmişti. Büyük başarı olarak gördüğüm bu çalışmayı alkışlıyorum. Maalesef biz yine bazı şeylere çok geç kaldık ama sonunda başardık.
Türkiye Uzay Ajansı’nın kuruluş tarihi 13 Aralık 2018. Ama kıyaslanmaya kalktığımız ülkelerin uzay ajanslarının kuruluş tarihlerine baktığımızda 50 ile 70 sene arasında değişen geçmişleri bulunduğunu görüyoruz. Özellikle bu uzay çalışmalarından sonra gündeme gelen Hindistan ve Japonya örnekleri veriliyor 70 milyona. “Kendi uzay aracını yaptı biz 55 milyona turistlik geziye çıktık” diye eleştirenler oldu. Bahsi geçen ülkelerden Hindistan ve Japonya’nın uzay ajanslarının kuruluş tarihi 1969. Bahsi geçen uzay çalışmaları insanlı uzay aracı değil aya bir uzay aracı gönderilmesi ile alakalı bir çalışma. Japonya’ya ait uzay aracının 20 Ocak tarihinde aya iniş yaptığı tahmin ediliyor. Bir teknik arızadan dolayı net bir açıklama henüz yapılamadı.
Türkiye'nin ilk uzay aracı 2026'da ay yolculuğuna çıkacak.
Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında başlattığı Ay Araştırma Programı ile geliştirilen ilk uzay aracında bütün süreçlerin 2026'da tamamlanması ve aracın uzaya fırlatılması hedefleniyor. Yani Türkiye Uzay Ajansı’ndan yaklaşık 50 yıl önce açılan iki ülkenin uzay ajanslarından sadece 2 sene gecikmeli olarak uzay aracımız aya sert inişi yapacak. Her şey bir hayalle başlar.
Türkiye’de bazı kişilerin kronik olarak sıkıntıları var. Kırk yaşında emekli olayım ama Avrupa gibi de zengin olayım. Masa başında çalışayım ama tarımda dünyanın da en iyisi olalım. Savunma sanayine para harcamayalım ama dünyanın da en güçlü ülkesi olalım. Yeri araba yapmayalım ama araba ucuz olsun. Petrol aramayalım ama akaryakıt ucuz olsun. Nükleer reaktör kurulmasın ama elektrik ucuz olsun. Yol yapılmasın ama trafik de olmasın. Baraj yapılmasın ama susuz da kalmayalım. Bu örnekleri çoğaltmak o kadar da zor değil.
Bir dönem Ak Parti seçim beyanında 10 yıl sonrası ile alakalı hedeflerinin yayınlandığı videoda İstanbul’a 3. köprü, İzmir’e otoyol, İstanbul’a uluslararası yeni bir hava alanı, hızlı tren ağları, İHA’lar ve SİHA’lar, nükleer santraller ve zamanında yapılamaz denilen projelerin tamamı ya tamamlandı ya da tamamlanmak üzere.
Şimdi basite indirgenmeye çalışılan bu uzay adımı insanlık için küçük olsa da Türkiye için büyük bir adım. Vizyon böyle bir şey, hayal etmek ve yapmak ne kadar gurur verici. Gün gelecek önce aya insansız hava aracı gönderecek sonrasında kendi insanlı uzay kapsülümüz olacak.
Aya dört şeritli yol yapmak imkansız olmasaydı o proje de bir gün tamamlanırdı.