Arizona kertenkelesi

Hasan Kar'ın "Arizona kertenkelesi" başlıklı köşe yazısı

Karşılık beklemeden yapılan her işin sonunda moral motivasyonun yüksekte kalma olasılığı fazladır. Bunun tam tersi bir durum ise hayal kırıklığına yol açıyor genel manada. İyi günler iyi haftalar.

Kıymetli okurlar, bu hafta ilçemizde bazı hususlar ekseninde yazmak istedim. Belki bahsi geçen konular ülkemizde birçok ilçeler için geçerlidir. Anadolu Ajansı geçtiğimiz hafta bir veri yayınladı. Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 5,5 milyonun üzerinde. Tabi bu kayıtlı olan, yani plakası, ruhsatı olanlar. 2019 yılından beri her yıl 200 ile 300 bin artış yaşanmış. 2023 yılında ise 937 bin 482 adet artış olmuş. Neredeyse bir milyon adet! Motosiklet; genel manada hep genç tayfada, piyasaya hazırlık yapan gurupta. Bu sefer sokakta, caddede her yerde şov. Vallahi böyle! Geçen Kuzuluk’tan iniyorum Orman İşletme yoluna doğru, köşedeki kahveye gelmeden orda ufak bir tekstil atölyesi var onun önünden ben aşağı istikamet, motor yukarıya doğru gidiyor. Abi motorda bir hareketler ayaklarını kaldırdı, oturağın üstüne çıktı, kafa kaldırdı ve geçiştik bir çeşit. Arizona kertenkelesi seremonisine benzettim durumu ne diyeyim. Bunları yapanın büyük kısmı, Allah muhafaza ufak çaplı bir kazaya karışsa trafikte ucuz araba da yok ama sende de cepte para yok büyük ihtimal. Başlı başına sıkıntı. Gençlik var tamam ama önce hayat, önce can güvenliği. Abartılı egzoza girmiyorum çıkamayız çok uzar. Tabi bunların yanında elektrikli bisiklette de ciddi artış var. Her sene üstüne koyarak yükselen bir satış trendi var görülüyor. Bunların bir kısmına tescil gerekiyor bir kısmına gerekmiyor. Belli bir “cc” şartı aranıyor. Muhtemeldir önümüzdeki yakın bir zaman içinde bazı kanuni düzenlemeler yapılacaktır diye tahmin ediyorum. Her haliyle elektrikli bu araçlar trafikte çok korunmasız. Boyut olarak çok fazla büyük birde tente tarzı bir şeyler yaptırıyorlar ikiye iki bir cisim halini alıyor trafikte. Önce can güvenliği her şeyden önce.

Geçtiğimiz aylar Konya'ya gittim. Daha öncede bir kere gitmiştim ama gezme fırsatım olmamıştı. Adana istikametine giderken Konya sanayisine uğramıştık geçmiş yıllar. Bu ziyaretimde başta Mevlana olmak üzere bir çok yeri gezme ve ziyaret etme fırsatım oldu. Genel manada güzel bir yer. Sadece deniz yok, bunun dışında her şey iyi. Konya'da dikkatimi çeken bir husus oldu. Yaklaşık üç gün boyunca merkez dahil birçok noktasına gittim bir tane sahipsiz sokak köpeği görmedim, rastlamadım. Dikkatimi çekti gerçekten, sordum şöyle anlattılar. Konya Büyükşehir, büyük bir barınak inşa etmiş ve düzenli ekip hassas bir çalışmaya imza atmış. Sokakta, caddede bir başıboş hayvan göremezsiniz. Orada Selçuk’ta Meram'da bazı insanlar ve esnaflara sorma fırsatım oldu. “Sokak hayvanları ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışması sizleri ve genel manada insanları memnuniyet etme durumu nedir” dedim. Yüzde yüz bir kesim tarafından yüksek oranda bir memnuniyetin var olduğuna şahit oldum. Kendinize iyi bakın hoşça kalın.