KARASU

2025-2029 Sakarya Deniz Çöpleri İl Eylem Planı yayınlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Sakarya İl Müdürlüğü, 2025-2029 Sakarya Deniz Çöpleri İl Eylem Planı’nı yayınladı. Karasu’nun da arasında bulunduğu üç ilçe sahilinden toplanan çöp miktarı ise dikkat çekti.

Karasu’da deniz dibindeki kirlilik böyle görüntülendi Karasu’da deniz dibindeki kirlilik böyle görüntülendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 2025-2029 Sakarya Deniz Çöpleri İl Eylem Planı yayınlandı. Yayınlanan raporda içerisinde Karasu’nun da bulunduğu üç ilçenin sahilinden toplanan çöplerin tonajı belirtildi. 60 kilometrelik Sakarya sahilinin 33 kilometresini Karasu’nun oluşturduğu göz önüne alınarak kirliliğin yoğun kısmının da Karasu’da olduğu belirtildi.

Raporda, “Bilinçsiz turizm faaliyetleri ve akarsuların taşıdığı atıklar nedeniyle artan kirlilik, hem çevreyi tehdit ediyor hem de bölgenin doğal güzelliklerine zarar veriyor” ifadeleri kullanıldı. Sakarya sahillerinde 2023 yılında toplam 148 ton 635 kilogram çöp toplandığı belirtilirken kullanılan şu ifadeler de dikkat çekti:     

- İlimiz, Karasu ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan atıksu arıtma tesisi atıksuları arıttıktan sonra Sakarya Nehri’ne deşarj etmektedir.

- Kullanımdan kaynaklı oluşan kirlilikler sahil bölgesinde yoğunlaşmakta, özellikle yazın yaşanan nüfus artışına bağlı olarak sahil kısmında günlük kullanım çöpleri oluşturmaktadır.

- Karasu, Kocaali ilçeleri bölgemizin Karadeniz kıyılarında bulunan diğer limanlara taşımacılık yapan gemilerin transit geçiş güzergahında bulunması nedeniyle transit geçiş yapan gemilerden kaynaklanan kirlilikler ile Sakarya Nehri ve Melen Çayı gibi bölgemize yakın denize dökülen akarsulardan sel olayları nedeniyle denize taşınan atıklar rüzgar akıntılarıyla kıyılarımıza ulaşabilmektedir.

- Belediyeler, kendi sorumluluk alanlarındaki plajları iş makineleri ve insan gücüyle temizlemeye çalışsa bu durum yeterli olmuyor.

KAYNAK: 2025-2029 SAKARYA DENİZ ÇÖPLERİ İL EYLEM PLANI