Karasu Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı hem 2018 yılının son toplantısı olmasıyla hem de bugüne kadar görülen en yoğun katılımıyla dikkat çekti. Perşembe günü saat 14:00’da belediye meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda biri yazı işleri müdürlüğü, üçü de imar ve şehircilik müdürlüğü gündemi olmak üzere toplam dört gündem maddesi görüşüldü. İlk maddede; Resmi Gazete’de yayımlanan, 2019 yılında Karasu Belediyesi’nde çalıştırılmak üzere geçici işçi vize teklif cetvelinin tespit ve tasdikine yönelik konu görüşüldü. Madde, meclis oylaması sonucu oy çoğunluğu ile kabul edildi. İkinci gündem maddesinde ise Karasu Belediye Meclisi’nin 1 Aralık 2018 tarihli meclis kararı ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen ‘Mahalleye dönüşen köylerde imar bedellerinin, Karasu ilçe merkezi için belirlenen bedelden 50 indirim uygulanması’ konusu görüşüldü. Meclis oylaması ile bu madde, komisyondan geldiği haliyle oy çoğunluğu neticesinde kabul edildi. Maddenin meclisten geçmesiyle birlikte, önceden köy olan ve Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen yerlerdeki imar bedelleri, ilçe merkezinde belirlenen bedellerin yarısı kadar ödenmesi kararı verilmiş oldu.

 

Fen lisesi alanı

 

Gündemin üçüncü maddesinde, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilecek olan ve fen lisesi olarak kullanılacak iki ada arasından geçen yolun kaldırılması ve alanın genişletilerek lise kurulmak üzere plan değişikliğine gidilmesi konusu görüşüldü. Aşağı Aziziye Mahallesi’nde bulunan bu iki alanın, daha önceden ilköğretim ve kreş alanı olarak belirlendiği, fen lisesi kurulması kararının alınmasının ardından  İl Milli Eğitim Müdürlüğü talebiyle iki alanın birleştirilerek lise için kullanılması istendiği belirtildi. Maddenin oylanması öncesi söz alan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Adem Filizfidanoğlu, grup toplantısında bu konuyu görüştüklerini belirtti. Filizfidanoğlu, “Belirtilen 15 metrelik yol kaldırıldığında, okul çevresine 7 metreden büyük yol kalmıyor. Yolun iptal edilmesi ve arsanın birleştirilmesi yerine, mevcut arsanın solunda kalan arsa ile takasının yapılmasını öneriyoruz” dedi. MHP’li Meclis Üyesi Fatih Şentürk de söz alarak, “Takasa girilirse zaman kaybı yaşanacaktı. Yıl sonuna kadar yapım planına alınmazsa Karasu yerine Kocaali’de bulunan arsa için onay verilecekti. Böylece fen lisesi yine elimizden kaçırılmış olunacaktı. Eğer takasa girilseydi, yanındaki arsa ile arasında 7 metrelik bir yol daha açılması gerekecekti. MHP grubu olarak bu haliyle oylanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Maddenin komisyondan geldiği şekliyle oylanması sonucu meclisin oy çoğunluğuyla kabul edildi.

 

Saz mahallesi meselesi

Meclis toplantısının son maddesi olan Tepetarla ve Yuvalıdere mahalleleri sınır tespiti konusu da salonu tamamen dolduran katılımcılar tarafından merakla beklenen maddesiydi. Karasu Belediye Meclisi’nin 5 Aralık 2017 tarihli kararı ile İmar Komisyonu’na havale edilen bu maddede, Saz mahallesi diye bilinen bölgenin hangi mahalleye dahil edileceği belirlendi. Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, maddenin görüşülmesi öncesi bir açıklamada bulundu. İspiroğlu,” İki mahalle arasında kalan bölgedeki vatandaşlar mağdur. Yuvalıdere daha önceden belediye olduğu için, Saz Mahallesi Yuvalıdere’ye geçmişti. İki mahalle halkı arasında husumet yoktur. Vatandaş, bölgenin Tepetarla Mahallesi’ne geçmesini istiyor. Konu, komisyondan geçmiş. Oylama ile kabul edilirse Tepetarla’ya bağlanacaksınız” dedi.

 

Mağduriyet giderildi

 

AK Partili Meclis Üyesi Osman Suiçmez, konuya dair söz aldı ve “Saz mahallesinde bulunan vatandaşlar ile muhtarlar ve azalarla bir heyet oluşturup, iki mahalle arasında sıkıntı oluşturulmayacak şekilde çözülmesi daha uygun olurdu. Böyle bir durum olunca iki mahalle arasında bir ayrım varmış havası oluştu. Bunun dışında bir husumet yoktur” dedi. MHP’li Meclis Üyesi Fatih Şentürk de söz alarak, konunun neden daha önce değil de Aralık ayı meclis toplantısında gündeme getirildiğine açıklık getirdi. “Saz mahallesinde bulunan vatandaşlar, yılbaşından sonra kendilerince mağduriyete uğrayacak. Çünkü şu anda bölge halkı inşaat ruhsatlarını Yuvalıdere’den alıyor. Yuvalıdere belde olduğu için masrafları da artıyor. Ama alan Tepetarla’ya bağlı olsaydı. Masrafları 500 ile 1.000 lira arasında olacaktı” şeklinde konuştu. Yılbaşından sonra bölge halkının bu haklardan faydalanamayacağını söyleyen Şentürk, “Bu maddeyi komisyondan geldiği haliyle ya bugün kabul edelim mağduriyeti giderelim ya da reddedelim gündemden düşürelim” ifadelerini kullandı. Gündemin son maddesi meclisin oy çoğunluğu ile komisyondan geldiği haliyle kabul edildi. Böylece Saz mahallesi alanı Tepetarla Mahallesi’ne bağlandı. Salonu dolduran çok sayıda vatandaş da kararı alkışlayarak kutladı. AK Partili Meclis Üyesi Osman Suiçmez, karar sonrası tepkisini göstererek “Yuvalıdere Mahallesi sakinleri yok sayıldı ve mağdur edildi. Biz de Yuvalıdere sakinlerini buraya getirerek kamuoyu mu oluştursaydık, doğru mu bu?” dedi. Başkan İspiroğlu ise, “Bölge Tepetarla’ya bağlanarak Yuvalıdere mağdur mu edildi şimdi? Konu onları doğrudan ilgilendiren bir mesele değil. Komisyon bir yıl boşuna mı çalıştı?” ifadelerini kullandı.