Milli mücadelenin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919 yılının 100. yıldönümü anısına düzenlenen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile takip ettiği yolu kürek çekerek 19 günde tamamlayacak olan ekip, Cuma günü Karasu’da balıkçı teknelerinin eşliğinde bayraklar ve sirenler ile karaya çıktı. Okul Sporları Müsabakaları Ödül Töreni’ne katılarak programa renk katan sporcular, burada Karasu Kaymakamı Aziz Mercan ve ilçe protokolü tarafından karşılandı. “19 Günde 19 Mayıs” sloganı ile yola çıkan 15 kişilik Samsun Anakent Dragon Bot ekibinin sorumlusu Zafer Benli, tören öncesi bir konuşma yaptı. Karasu’da olmaktan onur ve gurur duyduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Benli, şu ifadeleri kullandı:

 

Bayrak, Samsun’a ulaşacak

 

Size Samsun Valimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Samsun Anakentspor Kulübü Başkanımızın, sponsor firmamız UZMAR Denizcilik’in ve Kamu Federasyonu’nun kucak dolusu selamlarını getirdik. 19 Mayıs 1919 kurtuluşumuzun 100. yılında sporcu arkadaşlarımızla birlikte 15 kişilik Dragon Bot takımımız bu anlamlı günde İstanbul’dan Türk Bayrağı’nı alıp 19 gün boyunca kürek çekerek Samsun’a gidip bayrağımızı teslim etmek, bizim tek amacımızdır. Bunu, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşları ile şehitlerimiz için yapıyoruz. Günler boyunca bu zorlukta kürek çekerek döktüğümüz her damla terin onur ve gururunu yaşıyoruz. İlk geldiğimizde bütün güzergahı tek tek dolaşırken Karasu İlçe Kaymakamı’mızla bu konuyu görüştük. Kendisi çok sıcak baktı. Buradan da bizi karşıladığı şekilde de görüyoruz. 20 durak noktamız var. Kurtuluşumuz zamanında nasıl ki birlik beraberlik olduysa, burada da birlik ve beraberliği görmekten onur duyuyoruz

 

 

Milletine yakışan evlatlarsınız

 

Zafer Benli’nin konuşmasının ardından Kaymakam Aziz Mercan, kürsüye geldi ve halka hitap etti. Mercan, konuşmasına “1 Mayıs’ta İstanbul’dan bağımsızlık sembolümüz ve her şeyi uğruna vermeye hazır olduğumuz Türk Bayrağımızı İstanbul Valimizden alarak 19 gün boyunca belli limanlarda konaklama suretiyle 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşarak bayrağımızı Samsun Valimize vermeyi amaçlayan çok onurlu bir organizasyon için burada toplanmış bulunuyoruz” diyerek başladı. “Bu, ciddi bir azmin, bir sporcu gayretinin, bir millete yakışır evlat olmanın ifadesidir. millet ve Karasu halkı sizi seviyor” diyen Mercan, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Atatürk’ün Cumhuriyetimizi kurmak ve milletimizi kurtarmak için Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak adına İstanbul’dan hareket etti ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Atatürk, Türk Milletine güvenerek zorluk içerisinde bugün özgürce yaşadığımız bu Cumhuriyeti bize hediye etti. Bu için Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz” Mercan’ın konuşmasının ardından sporculara çeşitli hediyeler sunuldu. Ekip, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir’in de davet edildiği programa katıldıktan sonra Karasu’dan ayrıldı.