Karasu sahilinde bulunan, kule derinliği 18, dip derinliği ise 23 metre olan Alman U-20 Denizaltısı için Ankara’dan gelen uluslararası dalgıç ekibi Perşembe günü dalış yaptı. İlçe protokolünün de beraberinde bulunduğu ekip, batık denizaltının son durumu hakkında bilgi toplamak için su altında gerekli incelemeleri gerçekleştirdi. Dalış öncesi Karasu Kaymakamı Aziz Mercan ve Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar da katılım gösterdi. Liman Başkanı Ahmet Akalan, Yeni Mahalle Muhtarı Ali Beyaz, Karasu Yeni Mahalle Su Ürünleri Balıkçılar Koop. Başkanı Mehmet Sezer ve Yardımcısı Ali Osman Karaman, dalış ekibiyle yakından ilgilendi.

 

Tarihin önemli izleri

 

2015 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Karasu Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü çalışma sonucu batık Alman U-20 denizaltısında temizlik çalışması yapan ekip, Perşembe günü batığın son durumunu tespit etmek için bir kez daha dalış yaptı. TSSF Çevre Komisyonu Başkanı ve Uluslararası su altı yönetmeni Tahsin Ceylan, TSSF Dalış Eğitmeni Murat Kulakaç ve ekibi, Hitler’in talimatıyla batırılan denizaltının son durumunu incelemek için Karasu açıklarında Karadeniz’in derinliklerine daldı. Gerçekleştirilen programın Karasu’daki dalış turizminin geliştirilmesi açısından önemli bir çalışma olduğunu belirten Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, “Kıyıdan yaklaşık 2 km açıkta bulunan U-20 denizaltı, İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında söz konusu olan denizaltılarından biridir. Bugün profesyonel dalgıç ekipleri batık için dalıp gerekli araştırmalarını gerçekleştireceklerdir. Böylesi önemli bir tarihin izleri ilçemiz sınırlarında olması bizlere de heyecan veriyor. Ekibimize başarılı dalışlar diliyorum” dedi.

 

Her yıl rapor sunuluyor

 

Dalış programının içeriği ile ilgili açıklama yapan TSSF Çevre Komisyonu Başkanı ve Uluslararası su altı yönetmeni Tahsin Ceylan ise, “Her sene batık U-20 denizaltı için gözlem dalışlarımızı gerçekleştirip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mıza batığın son hali ile ilgili rapor sunuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz gözlemler sonucunda batıkla ilgili olumsuz bir durum söz konusu değil. Sadece avlanma sezonunda takılan balıkçı ağları belirli bölümü kaplamış durumda. Küçük bir çalışmayla bu ağların temizliği gerçekleştirilebilir. Dalış sırasında bizlerden desteklerini esirgemeyen Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar ve Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı’ya teşekkürlerimizi sunarız” ifadelerini kullandı. Ekip, denizaltının ardından sualtı fotoğraf çekimi için Acarlar Longozu’na giderek su basar ormanının da altında çekim gerçekleştirdi.

 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR AŞAĞIDA: