Kuzey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adıyla 2002 yılında kurulan ve amacı aracıyı ortadan kaldırmak, üreticiden tüketiciye direkt ulaşmak olan kooperatif, bugün dev bir tesis haline geldi. 120 haneli Paralı Mahallesi’nin 104’ünün üye olduğu kooperatif, önce üretici olan mahalle sakinlerini koruyup ardından da entegre tesis kurarak tüketiciye ucuz ürün ulaştırmayı hedefledi. Kuzey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Özgür Uğur “Yaklaşık yüz yıldır bu köyde yaşıyoruz. Bu süreden beridir fındık üreticisiyiz. Geleceğe dair bir yatırım yapmak, geleceğe bir miras bırakmak ve yaşadığımız yere değer katmak için böyle bir adım attık” dedi. Uğur, “MARKA’dan aldığımız 700 bin liralık destekle tesisimizi kurduk. Şu an 800 tonluk depolama alanımız mevcut, kurutma tesisimiz hazır. Ayrıca Tesisimiz içerisinde sportif faaliyetler için de voleybol ve futbol sahamız da yapıldı. Yağmurlu havalarda fındığımızı kurutabilmek için dev kurutma siloları kurduk” şeklinde konuştu.

 

Durup beklemek olmaz

 

Tesisimiz şu an faaliyette fakat beş ay içerisinde tam anlamıyla işleyecek ve önümüzdeki yıl tam kapasite faaliyete geçeceğiz. Paralı Mahallesi’ni fındıkta bir marka haline getirip Karasu’da merkez durumuna taşıyacağız” diyerek sözlerine devam eden Başkan Özgür Uğur, “Amacımız her mahallede bir kooperatif kurmak merkezini Paralı Mahallesi yapmak. Geçmiş yıllarda üretimimiz bin ton civarıydı. Şimdi ise iyi tarım politikasıyla bin 300 tona yükselttik. Bu yılki amacımız, kabuklu, kavrulmuş, tuzlama ve şekerleme olmak üzere dört kalemde üretim yapmak” dedi. Uğur, son olarak “Üretici birleşip bir hareket yapmazsa, kendi ürünü için atılım yapmazsa fındık fiyatı için bir beklenti içerisinde olmayalım” ifadelerini kullandı.

 

Amaç fiyatı yukarı çekmek

 

Fındık üreticisi ve Paralı Mahallesi sakinlerinden Hamza Uğur, “Kooperatifimize fındığımızı teslim ediyor, istediğimiz zaman da fiyatımızı kesiyoruz. Kendi ürettiğimiz fındığı tüccarın eline bırakmıyoruz. Kendi öz sermayemiz olan kendi tesisimize alıcı garantisiyle teslim ediyoruz. Ayrıca günümüze kadar gelen kulaktan dolma gübreleme ve ilaçlama yöntemlerini ortadan kaldırdık. Mühendislerimiz mevcut. Elimizde reçetelerimiz var. Hangi ayda hangi gübre atılacağının bilincindeyiz” derken; kooperatif üyelerinden Burhan Uğur ise, “Biz, üretici olarak kendi fındığımızı kendimiz ambalajlayıp satmak istiyoruz. Üretici olarak artık kendi derdimize düştük. Sahip olduğumuz kooperatif ile fındığımızı nasıl 3-4 lira daha yüksek fiyata satabiliriz bunun hesabını yapıyor, öyle adım atıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Tırnaklarımızla kurduk

 

Kooperatif üyelerinden Hızır Küçükşahin, “Tüccarın eline kalan para, kooperatifimiz sayesinde Mahalle sakini olan üreticimizin eline kalıyor. Aracıları aradan çıkartarak fındığımızın gerçek değerine sahip olduk” ifadelerini kullandı. Paralı Mahallesi Muhtarı Özcan Albayrak da “Türkiye’de FİSKOBİRLİK dışında fındık üzerine bir kooperatif yok. Bu kooperatifi kurarken binasının harcını ellerimizle kardık, kerestelerini, ağaçlarını birlikte taşıdık. Çatısını ve boyasını gençlerimizle birlikte yaptık. Bu kooperatif mahalle sakinlerinin tırnaklarıyla kuruldu diyebiliriz” diyerek tesisin kurulma sürecini kısaca özetledi.

 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR AŞAĞIDA: