Perşembe günü Karasulu muhtarlar ve ilçe protokolünün katılımıyla gerçekleşen toplantıda muhtarların düğün ve eğlencelerde silah atılması konusunda söylemleri sonucu Kaymakam Mercan, “Bu konuda taviz göstermeniz kabul edilemez. O atılan silahların her yıl kaç cana mal olduğunu ve ne sonuçlar doğurduğunu hepimiz biliyoruz” diyerek tepki gösterdi. Bazı muhtarların, “Mahallemizde yapılan düğün, asker uğurlaması gibi eğlencelerde bazen 100 bazen 500 kişi katılıyor. Bu eğlencelerde silah atılıyor ve bizlerden bu olayların engellenmesi isteniyor. Yetkilerimiz kısıtlı. Vatandaşı uyarıyoruz, bir yığın laf işitiyoruz. Bu konuda sıkıntılarımız var” demesi üzerine Kaymakam Mercan bu konuda taviz verilemeyeceğini sert ifadelerle yanıtladı.

 

Muhtarların asli görevi

 

Muhtarların bu konudaki şikayeti üzerine “Ateşli silahları bilmiyor musunuz? Ateşli silahlar kullanıldığında nelerin olduğunu bilmiyor musunuz? Neyi bilmiyorsunuz da niye müdahale etmiyorsunuz?” diyen Mercan, “Jandarma ve polis hangisine yetişsin? Güvenlik güçlerimiz, yasa çerçevesinde şikayetlere ve bu tür olaylara müdahale ediyor. Siz muhtarların da devlete bu konuda yardımcı olması mahallelerinizde huzuru arttırır, güvenliği arttırır. Devletin sizlere verdiği makam ve itibarın karşılığında siz de bu uyarıları mahalle halkınıza yapmakla görevlisiniz” ifadelerini kullandı. Kaymakam Mercan, sadece muhtarlara değil, bu konuda düğün sahiplerine de bazı hükümlülüklerin düştüğünü belirterek, İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak yapılan genelgesine değindi ve genelge hakkında da bilgi verdi.

 

Bakanlık, genelge yayımladı

 

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin yayımlanmasının ardından muhtar ve azalarıyla bu bilginin paylaşıldığını ile getiren Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, KarasuHaberleri.com İnternet Medyası'nın da bulunduğu toplantıda “Muhtarlarımıza gerekli tebliği yaptık. Sizlere düşen ise güvenlik güçlerine bildirim yapmak. Bu, muhtarların görevidir. Mahallelerde yapılacak olan düğün ve cemiyet sahiplerinin, bölgelerine göre jandarmaya veya polise giderek bildirimde bulunmalarını ve cemiyette silah atılırsa sorumluluğun kendilerinde olacağına dair taahhütnameyi imzalamaları gerektiğini mahalle sakinlerine iletmek durumundasınız. Ayrıca silah atılmasına karşı sizlere iletilen afişleri, cemiyette görülen bir yere asmalısınız. Bu tebligatı yapmak ve silah atanları uyarmak, muhtarların asli görevleri arasındadır. Güvenlik güçleri de verilen bilgi üzerine gelip gerekli cezai işlemi uygulayacaktır” şeklinde konuştu.