Karasu'nun kurucusu Hacı Abdi Bey, 1813'te vefat ettiğinde Aziziye Mahallesi Mezarlığı’na defnedilmiş. Mahalle halkı, 1960'lı yıllarda mezarlık arazisini hastane yapımı için tahsis etmiş. Abdi Bey ve aile fertlerinin mezar taşları Karasu Merkez Mezarlığı'na taşınarak özensiz bir şekilde dikilmiş. Bu taşlar tam 58 yıl boyunca tarihçiler tarafından keşfedileceği günü bekledi.

 

Karasulu Tarihçi Oğuzhan Kır, yaptıkları alan araştırmalarında Abdi Bey'in mezar taşlarının tarihi kişiliğine uygun olmayan bir biçimde ayrı yerlere konulduğunu belirterek, “İlçeyi kurmuş insanın baş ve ayak şahideleri eşsiz birer tarihi eser niteliğinde. Ne yazık ki korumasız... Bu güne kadar kimse gereken ilgiyi göstermemiş” dedi.

 

Araştırmalarında Karasu Merkez Camii'nin de 1797 yılında Hacı Abdi Bey tarafından mescit olarak yaptırıldığının belirlendiğini söyleyen Oğuzhan Kır, “Mescit, 1806'da padişah fermanı ile camiye dönüştürülmüş ve aynı fermanla imam ataması yapılmış” şeklinde konuştu. Kır, Abdi Bey'in adının geçmiş yıllarda bir caddeye verildiğini ancak zaman içinde bu ismin kaldırıldığını belirterek “Hiç hoş olmadı. Kısa zamanda bu yanlıştan dönülmeli” ifadelerini kullandı.

 

HABER: Karasu Haber Gazetesi