Üç adayın katıldığı ve 4 Mart Cumartesi günü Konfor Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası olağan kongresinde Karasu esnafının tercihi İlyas Balcı oldu. Saat 10:30’da başlayan kongrede oy kullanma işlemi 12:30 itibariyle gerçekleştirilmeye başladı. Mevcut başkan İlyas Balcı’yla birlikte seçime giren Cihan Emre ve Kadir Şevket Saka, ekibiyle birlikte, oy kullanma süresi boyunca davetlilerle yakından ilgilendi. Saat 17:00’da sona eren oy kullanma işlemlerinin ardından sandıklar açıldı. Geçerli sayılan 1.017 oyun 588’ini alan İlyas Balcı, yeniden Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanlığı görevine getirildi. Cihan Emre 289, Kadir Şevket Saka ise 140 oy aldı.

 

Gündem ve plaketler

 

Olağan kongrenin divan başkanlığını Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, divan başkan yardımcılığını Karasu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kerim Uyar, divan üyeliklerini ise Kocaali Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Yılmaz, Sakarya Seyyar Giyim Eşya Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yekta Tepe ile Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu yaptı. Kongre, 15 maddelik gündemle gerçekleşti. İlk olarak odaya ait raporlar okundu ve müzakereye sunuldu. Raporların okunmasının ve müzakeresinin ardından Karasu’da 25 yıl boyunca hizmet veren odaya olan katkılarından dolayı Karasu esnaflarından Selami Arık, Ahmet Parlak, Remzi Koşan, Rasim Tuşa, Hakkı Ercan, Mehmet Altıntaş, Ömürcan Şen ve Musa Kazım Özcan’a birer plaket verildi. Plaket töreni sonrası adaylar kürsüye gelerek konuşmalarını gerçekleştirdi.

 

 

İlk konuşma Saka’dan

 

Kürsüye ilk gelen isim Kadir Şevket Saka oldu. Karasu’nun geleceği için bir araya geldiklerini söyleyen Saka, esnaf ve sanatkarların, sadece alan, satan ve ticaret yapan kişiler olmadığını belirtti. Saka, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Esnaf ve sanatkarlar, semtimizin, sokağımızın ve ilçemizin aynasıdır. Ben ve ekibim, sizlerin içerisinden geliyoruz. 40 yıllık esnaf olarak sorunlarınızı biliyor ve çözüm yollarının bilincindeyiz. Her esnafımız için ayrı çözüm yolları ile yaklaşacağız. Yeni bir sanayi sitesine ihtiyacımız var. Mevcut sitemiz sadece otomobil tamiri esnafımızdan oluşuyor. Bu nedenle göreve talibiz”

 

Emre, projelerini anlattı

 

Saka’nın ardından kürsüye Cihan Emre geldi. Emre, 2010-2014 döneminde de aday olduklarını hatırlattı ve bu dönemde de genç jenerasyonun göreve taze kan getireceğini belirtti. Emre, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Sosyal projeler geliştireceğiz ve esnafımızın eğitimiyle ilgili çalışmalar yapacağız. Karasu’da özel hastane ve özel okullarla ilgili anlaşmalara ihtiyaç vardır. Büyüyen sanayi alanında Karasu esnafımız da yerini almalıdır. 2010 yılında 9-10 adet süpermarket varken, şimdi sadece A101’in 30’dan fazla şubesi Karasu’dadır. Süpermarketler, küçük esnafımızı bitirmiştir. Bunun önüne geçmek, esnafımızı ayağa kaldıracaktır. Karasu için el ele verip güzel çalışmalar ortaya koyacağız”

 

Balcı’dan cevap

 

Son olarak kürsüye gelen İlyas Balcı, hem çalışmalarından söz etti, hem de kendisine yönelik söylenen ifadelere yanıt verdi. Balcı, “Odamızın gelirleri belli. Sadece aidatlarla ayakta duruyoruz. Alabileceğimiz alınıyor, alınamayanlar zorlanmıyor” diyerek başladığı konuşmasında şu cümleleri kullandı: “Göreve geldiğimiz ilk dönem sadece bir göz odadan oluşan Esnaf Odamız’ın binası bugün ortadadır. Aynı binaya SGK’yı getirdik. Borsa’yı getirdik. Türkiye’de 7.000 tane market var. Karasu’ya yapılmasına engel olmadık da, diğer illerde ve ilçelerde engel olunabildi mi? Mevzuata uygun olarak her yerde açılıyor. Hastanemizin de durumu ortada. İsteyen istediği gibi muayene oluyor ve sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Söylenenleri takdirinize bırakıyor ve yeniden göreve talip olduğumuzu belirtiyorum”

 

İkram ve oy kullanma

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından davetlilere yemek ikramında bulunuldu ve oy kullanma işlemine geçildi. 12:30 itibariyle başlayan oy kullanma işlemi toplam dört sandıkta gerçekleşti. Saat 17:00’da son bulan ve katılımın yoğun olduğu gözlenen seçim sonrasında toplam 1.017 oy geçerli sayıldı. Bu oyların 588’ini alan İlyas Balcı, yeniden Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanlığı görevine getirildi. Cihan Emre 289, Kadir Şevket Saka ise 140 oy aldı. Seçim sonrası bir konuşma yapan Balcı, “Esnafımız bizi değerlendirdi ve başarılı olduğumuzu tespit etti. Bizitercih eden esnafımıza teşekkür ediyoruz” dedi. İlyas Balcı’nın listesi, şu isimlerden oluştu:

 

YÖNETİM KURULU ASİL: Ali Aydın, Atalay Arslan, Erdoğan Togay, Hasan Ocak, Hüseyin Kulaç, Salih Sarıca, Salim Erol ve Volkan Yıldız. YEDEK: Gülfidan Topal, Buğra Babahasan, Ali Demirci, Tolga Yaşarbaş, Salih Küçük, Adil Yıldızdal, Mevhide Özmen, İsmail Uysal ve Halit Çınazcı.

 

DENETİM KURULU ASİL: Aziz Çabuk, Cihan Altunkaya ve Halit Biryan. YEDEK: Mustafa Aksoy, Haydar İnan ve Mehmet Akbaş.