TÜBİTAK liseler arası yarışma kapsamında Karasu’daki liseler 14 projeyle yola çıktı. Marmara Bölgesi’nde 100 projeden 14’ünün Karasu’dan çıktığını ifade eden Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Canan Başaran, “Karasu, şaha kalktı bu sene diyebiliriz. TÜBİTAK’a bu yıl 10 proje gönderdik. 3 projemiz kabul edildi. Ayın 25, 26, 27 ve 28'inde finale gideceğiz. Öğretmen ve öğrencilerimiz burada projelerini sergileyip derece almak için çaba gösterecekler. Öğretmenlerimizin bir yıllık çalışması sonucunda bu projelerimiz oldu” ifadelerini kullandı. Başaran, geçen yıl TÜBİTAK kapsamında yapılan sosyolojik bir projenin bölgede derece aldığını da sözlerine ekledi.

 

Üç dalda çalışma

 

Bu yılki yarışmada üç ayrı alanda proje sunacaklarına değinen Okul Müdürü Başaran, “Öğretmenimiz Adem Kotaman’a ait olan ‘Cengiz Aytmatov'un eserlerinin değerler eğitiminde kullanılması üzerine bir araştırma’ üzerine çalışma 12. Sınıf öğrencimiz Şeval Eylül Kaya’yla birlikte yürütülüyor. 12. sınıf öğrencilerimiz Nil İlayda Ege ve Emiz Burak Şener, ‘Kadın mahkumların ceza infaz kurumlarındaki mesleki eğitimin istihdama yönelik katkılarına ilişkin algıları üzerine sosyolojik bir araştırma’ konulu çalışmayı öğretmenimiz Derya Özsoy Turhan öncülüğünde sunacak. 10. sınıf öğrencilerimizden Vildan Sancaktutan ve Derya Yavuzyiğit, ‘Türkiye'nin zor yılı (1941): Akşam Cumhuriyet Ulus ve Vakit Gazeteleri üzerine bir araştırma’ ile öğretmenimiz Tahsin Aydoğan’la birlikte yola çıktı” dedi.

 

Büyük bir başarı

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, “Bir ilçe bazında 14 proje çok yüksek bir rakam. Bu, büyük bir başarı. TÜBİTAK yarışması çok ince elenip sık dokunan bir yarışma. Geçen yıl il bazında 16 proje geçmişti, 11 tanesi Karasu'dandı. Bu yıl ise 14 proje Karasu'dan kabul gördü. İmam Hatip Anadolu Lisesi’nden 2, Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 3, Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden bir, Karasu Anadolu Lisesi’nden 3, Atatürk Anadolu Lisesi’nden 2, Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi’nden (ŞÜİAAL) ise 3 proje bölge finallerinden yarışacak, inşallah” diye konuştu.

 

30 puan eklenecek

 

Geçen yıl TÜBİTAK liseler arası yarışmada Karasu’nun Türkiye birinciliğinin olduğunu hatırlatan Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, “Proje, ŞÜİAAL’den tarih öğretmeni Barış Örgen’indi. Bu yıl da Karasu’daki projelerimizden çok büyük bir beklentimiz var” dedi. Şubat’ın son haftasında dört günlük bir sergiden sonra 1 Mart’ta ödül töreninin olacağını söyleyen Turhan, “Sergide komisyonlar fuarı gezerek tek tek gezip projeleri inceleyecekler. Yarışma İstanbul Marmara Üniversitesi’nde olacak. Karasu’daki projelerimiz ağırlıklı olarak sosyoloji, tarih ve felsefe konuları üzerinde” şeklinde konuştu. Turhan, öğrencinin Türkiye derecesi yapması halinde sistemden otomatik olarak üniversite puanına 30 puan ekleneceğine de değindi.
 

HABER: Esra Aydın