Çelenk bırakıldı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 1 Temmuz Cumartesi günü Karasu’da çeşitli sportif ve kültürel etkinlikler eşliğinde Karasu sahilinde kutlandı. Kutlama programına Karasulu vatandaşlar ve tatilciler büyük ilgi gösterdi. Cumartesi günü saat 11:00’da Karasu Yenimahalle’de bulunan Karasu Liman Başkanlığı önünden tekneyle denize açılan ilçe protokolü, Sahil Park önünde kurulan tören platformunun karşısında denize çelenk bıraktı. Kaymakam Şafak Gürçam, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Tevfik Altunel, Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, MHP İlçe Başkanı Münir Ali Kara, Emniyet Müdürü Mehmet Fatih Ersöz, Liman Başkanı Ahmet Akalan, Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Şakir Şen ve Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Hakkı Topaloğlu tekneden birlikte çelenk bıraktı.

 

Kabotaj kanunu

Saat 12:00’da ise Sahil Park önünde bir kutlama programı düzenlendi. İlk olarak 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Ardından Karasu Liman Başkanı Ahmet Akalan, Liman Başkanlığı personeli ile birlikte kürsüye gelerek, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi. Akalan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “1 Temmuz 1926 tarihinde, cumhuriyet Türkiye’sinde önemli bir yeri olan Kabotaj Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre, ‘Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuz ve römorkör hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı’ belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir”

 

 

Renkli etkinlikler

 

Başkan Akalan, konuşmasını “Konuya bölgesel olarak baktığımızda ise, Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen nadide şehirlerden biride Karasu’dur. 2017 yılında faaliyete başlayan İÇTAŞ Karasu Limanı, gelecekte Karadeniz’in önemli ticaret limanlarından biri olma yolunda ilerlemekte olup, gerek sosyal gerekse ekonomik olarak gelişmelere katkı sağlayacaktır” sözleriyle tamamladı. Akalan’ın konuşmasının ardından Kuzey’in Yıldızları Halkoyunları ekibi dans gösterilerini sergiledi. Liman Başkanlığı’nda bağlı iki teknenin su gösterileri izleyenlerden büyük alkış alırken, Karasulu balıkçılar da tekneleriyle destek verdi ve sirenleriyle halkı selamladı.

 

Kıyasıya mücadele

1 Temmuz’un geleneksel sportif faaliyetleri olan 200 metre yüzme yarışı, halat çekme yarışı, yağlı direkten bayrak kapma yarışı ve ördek yakalama yarışı da vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle takip edilirken, yarışmalar zaman zaman komik görüntülere de sahne oldu. Özellikle yağlı direk yarışması sahildeki tatilcilerin de meraklı gözlerle izlediği ilginç bir yarışma halinde gerçekleşti. Yarışmalar boyunca cankurtaranlar, jetskiler eşliğinde yarışmacılara yakından takip ederek güvenlik desteğinde bulundu. Programın sonunda yarışmalarda dereceye girenlere Kaymakam Gürçam, Belediye Başkanı İspiroğlu, Liman Başkanı Akalan, Jandarma Komutanı Altunel, Emniyet Müdürü Ersöz ve İlçe Spor Müdürü Ataç, hediye ve kupalarını takdim etti.

 

Dereceye girenler

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen sportif faaliyetlerde dereceye giren isimler şöyle sıralandı: Büyükler yüzme yarışmasında Murat Erkal birinci, Faruk Güngör ikinci ve Mustafa Pakim üçüncü oldu. Gençler yüzme yarışmasında Yağız Batır Muslu birinci, Mahmut Muhammet Pakim ikinci ve Demir Demirer üçüncü oldu. Halat çekme yarışında Su Batağı Efsanesi takını birinci, kartallar takımı ikinci ve Su Batağı Junior takımı üçüncü geldi. Yağlı direk yarışında bayrağı Erdoğan Güngör kapmayı başarırken, ördek yakalama yarışında ise Suat Doğan Açıkgöz kazanan isim oldu. Ödül töreni sonrası, ilçe protokolü toplu fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.