Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi (METİP) Projesi kapsamında Karasu’da bu yıl ilk kez açılan yaz okulları Cuma günü çalan son ders zili ile tamamlanacak. Proje kapsamında Karasu Kuzuluk Mahallesi ve Paralı Mahallesi’nde açılan iki merkezde toplam 105 öğrenci eğitim gördü. Güneydoğu ve Doğu illerinin yanı sıra Karasu’dan da tarım işçilerinin çocukları proje kapsamında hem eğitim aldı hem de çeşitli kültürel, sportif ve sanatsal etkinlikler gerçekleştirdi. Çarşamba günü iki merkezde eğitim gören öğrencilerle bir araya gelen Karasu Kaymakamı Aziz Mercan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, öğrencilere çeşitli hediyeler sundu ve kendileriyle sohbet etti. Paralı Mahallesi’ndeki okul merkezinde down sendromlu bir öğrenciye Mercan’ın bizzat ayakkabı giydirmesi ve öğrencinin mutluluğu, görülmeye değer anlara sahne oldu. Ziyaret sırasında İlçe Tarım Müdürü Yutkun Cabak, Karasu Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Caferi Tayyar İğdir ve personeli ile Muhtarlar Derneği Başkanı İsmail Hakkı Topaloğlu da hazır bulundu.

 

Seneye bir daha katılacağım

 

Projeye katılım gösteren öğrencilerin, memnun kaldığı uygulama Cuma günü sona erecek. Diyarbakır’dan fındık toplamak için gelen mevsimlik işçi çocuğu olan Beyza Akdoğan, “Bu yıl fındık toplamaya gitmedim ve okula geldim. Matematik dersini ve resim yapmayı çok sevdim. Oyunlar oynadık, spor yaptık. Öğretmenimi çok sevdim. Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne teşekkür ediyorum, onları çok seviyorum. Seneye Karasu’ya gelirsek bir daha katılmak istiyorum” diyerek duygularını dile getirdi. Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulu’nda açılan merkezde sınıf öğretmeni olan Enise Bıyık ise “İlçemizde ilk kez uygulana projede ilk görev alan öğretmenler arasında olmak gurur verici. Öğrencilerimize hem bilgi hem de eğlence amaçlı dersler ve etkinlikler yaptırdık. Öğleden önce bilgi odaklı, öğleden sonra da etkinlik odaklı derslerimiz oldu. Proje, öğrencilerimize eğlenceli geldi ve hepsi büyük bir devamlılıkla derslere devam ederek, uygulamayı tamamladı” şeklinde konuştu.

 

 

Öğretmenlere teşekkür etti

 

Proje hakkında geniş bilgi veren Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, “METİP Projesi’nin amacı, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden Karasu’ya fındık toplamaya gelen işçilerimizin çocuklarının, ekonomik gerekçelerle tarlada çalışmalarının önüne geçmek ve kendilerini eğitim altına almaktı. Birkaç yıldır uygulanan bu projeyi bu yıl Karasu’da da uygulamaya koyduk. Kuzuluk Mahallesi ve Paralı Mahallesi’nde yer alan iki okulu merkez oluşturduk ve taşımalı olarak toplam 105 öğrencimizi eğitime aldık” dedi. Öğrencilere kitaplar okutulduğunu, resim yaptırıldığını, türkü ve şarkılar söyletildiğini, spor etkinlikleri ile bilgi amaçlı eğitimlerinde verildiğini belirten Mercan, “Öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde okul merkezlerine taşınmasını sağladık. Sabah ve öğle olmak üzere iki öğün yemeklerini temin ettik. Çok değerli öğretmenlerimizin sabırlı ve fedakar katkılarıyla projemizi tamamladık. Çocuklarımızın, fındık bahçelerinde olumsuz koşullarda bulunmasının önüne geçerek ait oldukları yere, okul sıralarına ve oyun alanlarına katılımını sağladık. Bu projenin önümüzdeki yıllarda da devam edilmesini sağlayacağız. Destek veren ve emek harcayan herkese teşekkürlerimizi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Proje kapsamında Perşembe günü yapılan büyük pikniğin ardından uygulama Cuma günü Karasu’da tamamlanacak.

HABER ve KAMERA: Nevtan Angün  /  FOTOĞRAFLAR: Esra Aydın