Bu yıl 104.yıldönümü olan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, Karasu’da bir dizi etkinlik ile kutlandı. Pazartesi günü Karasu Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk anıtına, Kaymakam Aziz Mercan ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Yazıcı tarafından kaymakamlık ve belediye başkanlığı çelenkleri bırakıldı. Sunumunu Sezi Eratik İlkokulu Türkçe Öğretmeni Burcu Aksu ile Müzik Öğretmeni Hakkı Gayretli’nin yaptığı törende, protokol ve öğrenciler hazır bulundu. Gerçekleştirilen çelenk töreninin ardından konferans salonunda, Karasu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan anma programı sahneye koyuldu. Salonu tıklım tıklım dolduran davetliler, program karşısında adeta büyülenerek duygu dolu anlar yaşadı.

 

İşaret diliyle okundu

 

Karasu Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Ali Şahin Yakut ile Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Serap Kılınç’ın sunduğu program saygı duruşu ve işaret dili eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Uzman Jandarma Serdar Bıyıklı yaptı. Sözlerine, “Bu özel gün, tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve Yüce Türk Milleti’nin kahraman evlatlarınca oluşturulan büyük bir mücadelenin imtihanıdır” diyerek başladı. “Çanakkale, kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şehadete atıldığı bir yerdir. Çanakkale, bir milletin mücadelesinin önemli bir safhasını teşkil etmiş, Gelibolu’da ortaya çıkardığı Atatürk’ü milletin geleceğe ait vazgeçilmez önderi yapmıştır” diyen Bıyıklı, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

 

 

İmkansızlık kazandı

 

Atatürk’ün ‘Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir’ sözü, Çanakkale Zaferi’ni oluşturan inancın göstergesi. Osmanlı Devletini yıkılış sürecinde olan bu savaş, I. Dünya Savaşı’nın da önemli cephesini oluşturuyor. Bir tarafta yıllardır süren savaşın etkisiyle yorgun ve yılgın silahları eski ve yetersiz bir durumda olan Osmanlı ordusu varken diğer yanda güçlü ve teknolojiyle beslenen kolay zaferler peşinde koşan düşman kuvvetleri vardı. Mithat Cemal Kuntay’ın ‘On beş yılı karşılarken’ şiirinin dizelerinde yer aldığı gibi, ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ Bize böyle bir zaferin gururunu yaşatan binlerce şehit ve gazilerimizi şükran anıyoruz. Şehitlerimizin ruhları şad olsun

 

Öğrenciler büyük alkış aldı

 

Konuşmanın ardından Karasu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından çekilen ‘Halkın dilinden Çanakkale geçilmez’ konulu video gösterildi. Yine öğrenciler tarafından sahneye konulan ‘Mustafa Kemal ve Çanakkale’ adlı uzun koreografi gösterisi ise büyük alkış aldı. Gösterilerin yanı sıra, programın girişinde davetlilere Çanakkale Savaşı’nın menüsü olan hoşaf ve kuru ekmek dağıtılması, girişte nöbet tutan askerler tarafından karşılanılması ve salona Çanakkale Anıtı’nın bir minyatürünün altından girilmesi de büyük beğeni topladı. Program öncesi, sahne önünde nöbet tutan iki asker ile gerçeği aratmayan dekor ve ışık gösterileri de programa renk kattı. Bu yıl 104.’sü kutlanan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı, ödül töreni ile son buldu. Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, Karasu Belediye Başkan Vekili Mehmet Yazıcı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, ‘Çanakale’ konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Dereceye giren öğrenciler ise şöyle sıralandı:

 

Kompozisyon (Lise):

1) Vildan Sancaktutan (Karadeniz M.E.T.A.Lisesi)

2) Ebrar Kibar (Karasu Anadolu Lisesi)

3) Arzu Avcı (Karasu Anadolu İmam Hatip Lisesi)

 

Kompozisyon (İlköğretim):

1) Sümeyye Depe (Namık Kemal İmam Hatip O.O.)

2) Nazlı Nur Bakas (Sezi Eratik O.O.)

3) Defne Sarımert (Karapınar O.O.)

 

Şiir (İlköğreitm):

1) Rüveyda Kurtipek (Namık Kemal İmam Hatip O.O.)

2) Ecem Rabia Çayan (Karapınar O.O.)

3) Nehir Parmak (Sezi Eratik O.O.)