Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, henüz gündem maddelerine geçilmeden tartışmayla başladı. Yoklamanın ardından yer verilen “Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı tutanak ve özetinin okunması ve oylanması” ibaresi olduğu halde tutanakların okunmamasına CHP grubu sözcüsü Mustafa İngenç, itiraz etti. AK Parti grubu sözcüsü Yakup Ayar, “Tutanaklar dijital ortamdan e-posta ile tüm üyelere gönderildi. Okunmadan oylamaya alınmasını talep ediyorum” diyerek cevap verdi. Tutanaklar okunmadan oylamaya sunuldu ve kabul edildikten sonra Mustafa İngenç’in Nisan ayı toplantısında verdiği önergeler cevaplandı. Belediyenin borçlarıyla ilgili verilen önergeye verilen cevapta “Karasu Belediyesi’nin anapara 39 milyon 254 bin 507 lira, faiziyle birlikte 63 milyon 875 bin 864 lira İller Bankası’na borcu bulunmakta. Amme borçları 40 milyon 236 bin 494 lira, piyasa olan borç ise 21 milyon 661 bin 097 liradır” ifadelerine yer verildi.

 

Salonu terk ettiler

 

Önergelerin cevaplanmasının ardından 29 maddelik meclis gündemine geçildi. İlk maddede 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşan Koruma ve Murakebe Heyeti belirlendi. AK Parti’nin 10 aday birden göstermesi ve CHP ile MHP gruplarının aday çıkartmaması üzerine, toplantıyı takip eden CHP İle Başkanı Nurhan Aydın ve MHP İlçe Başkanı Münir Ali Kara, salonu terk ederek tepki gösterdi. Oyların uzun süre okunması ve sık sık yaşanan karışıklıkların ardından heyetin asil üyeliklerine AK Partili meclis üyeleri Sezai Aşık, Zekeriya Durmaz, İsmail Karakaş, İsmet Yavuzyiğit ve Leman Yanmaz seçilirken; yedek üyeliklere ise yine AK Partili meclis üyeleri Mehmet Berberoğlu, Sabri Aslanbay, Ali Şakar, Yakup Ayar ve Abdülkadir Şamlıoğlu seçildi.

 

Burası mazeret değil, iş üretme yeri

 

Gündemin ikinci maddesinde Roman vatandaşlara tahsis edilen alanla ilgili yaşanan tartışma sonrası CHP’li Belediye Meclis Üyesi Şakir Şen’in “Burası, mazeret değil, iş üretme yeri” diyerek yer ile ilgili olarak sunulan gerekçeleri bahane olarak bulması dikkat çekti. Gündemin 4. ve 27. maddelerin aynı içeriğe sahip olması gerekçesiyle AK Parti Grubu tarafından, bu maddelerin toplu şekilde oylamaya sunulması teklif edildi. CHP’li meclis üyesi Mustafa İngenç, oylama öncesi söz aldı. İngenç, “Bu 24 adet hesap numarasındaki paralar, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15.maddeisne göre haciz edilemeyecek paralarsa, neden kamu yararı kararı alıyoruz?” dedi. Başkan Yardımcısı Hilmi Erbatan, “Vergi hesabına kira geliri yatarsa bu para bloke edilir. Zamanında olmuş. Şu an belediyenin blokeli 258 bin lira parası var, bu para kullanılamıyor” dedi. Maddeler toplu olarak oy çokluğuyla kabul edildi. 28.maddede ise belediye mülkiyetindeki 31 araç, oy çokluğuyla kamu hizmetlerine tahsis edildi.

 

Emaneti böyle mi kullanacaksınız?

 

29.gündem maddesinin de oy çokluğuyla Hukuk ve İmar Komisyonu’na havale edilmesinin ardından gündem dışı önergeler okundu. MHP Grubu tarafından verilen gündem dışı önergede; “Özel kaleme atanan bir kişinin 18 ay boyunca görevine gelmediği halde maaş aldığı ve memuriyet hakkı elde ettiği belirlenmesiyle şahsın işine son verilmişti. Bu şahısla ilgili hukuki işlemin yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi verilmesini talep ederiz. Bu şahsın işine son verildikten sonra, özel kalem müdürlüğü kadrosuna Karasu dışından birinin atandığı konuşulmaktadır. İnsanlar maddi sıkıntıdan dolayı işten çıkartılırken, dışarıdan birinin atanması doğru mudur? Aldığınız bu emaneti, her altı ayda bir eş, dost, ricacı, kontenjan atayarak mı kullanacaksınız?” ifadeleri dikkat çekti. MHP grubunun ikinci önergesinde ise “1 Nisan 2019’dan itibaren kaç işçi işten çıkmış veya çıkartılmıştır? Çıkartılan işçilere ne kadar tazminat ödenmiştir? Mobing uygulanarak işten çıkartılmaya zorlanan işçiler, hangi yönetimle belirlenmiştir? Halen, boş gezen ve maaş alan fakat çöpe veya park ve bahçelere gönderilmeyen kişilerin varlığı bilinmektedir. Bu da kişilerin, seçimlerdeki pozisyonuna göre işten çıkartılmalar olduğunu göstermektedir. Hak ve adaletten daha çok hırslar ve görüşler üzerinden baskı oluşturulduğu kamuoyunda konuşulmaktadır. İŞKUR üzerinden yeni alınan işçilerin, 6 veya 9 ay sonra maaşlarının İŞKUR tarafından ödenmesi kesildiğinde bu işçiler işten mi çıkartılacaktır yoksa belediyeden maaş alarak mı devam edeceklerdir” şeklinde sert ifadelere yer verildi.

 

CHP’nin tüm önergeleri reddedildi

 

Hüdaver Ağun tarafından verilen önergede ise Karasu Belediyesi hizmetlerinde kullanılan 54 BD 036 plakalı Mercedes marka aracın, KARSAŞ’a hibe edilmesi ve İshak Sarı’ya bu konuda yetki verilmesi konusunun görüşülmesi istendi. Mustafa İngenç, KARSAŞ’ın bir kamu kurumu olmadığını belirterek, aracın hibe edilemeyeceğini dile getirdi. Bu uygulamanın hukuksuz olduğunu, ancak satışının yapılabileceğini ifade etti. CHP’li meclis üyesi Şakir Şen’in cadde ve kumsal temizliği için verdiği önerge tartışmalara neden oldu. Şen, “Bu talebimiz; para, bütçe veya ekstra güç istemiyor. Sadece uygulanmasını istiyoruz. Yasak kavramına toplumumuz duyarlı. Kumsaldaki çekirdek kabuğu ve izmaritlerin temizlenmesi zor. Bir yeri kirletiyoruz ve aynı yere binlerce insanı davet ediyoruz. Kirletmenin yasak olmasını ve kirletenlere ceza yazılmasını istiyoruz” dedi. AK Parti grubu sözcüsü Yakup Ayar, bu talebin gündeme getirilmesinin hoş olduğunu fakat kanunlar gündem üstünde kanun belirlenemeyeceğini, meclis gündemine hiçbir kanunla uygulanamayacağını belirtti. Önerge, sadece CHP’li meclis üyelerinin kabul oyu vermesi ve kabul etmeyenlerin oy çokluğuyla gündeme alınmadı. Mustafa İngenç tarafından verilen yedi gündem dışı önerge de ilk olarak oylamaya alınmaması konusunda tartışıldı. Ardından da oy çokluğuyla reddedildi.

 

TC’ye karşı çıktılar

 

İngenç tarafından verilen ve reddedilen gündem dışı önergeler arasında çözüm süreci diye tabir edilen dönemde kaldırılan TC ibaresinin de belediye girişine yazılmasıydı. Çeşitli belediyelerde TC ibaresinin geri konduğunu hatırlatan İngenç, bunun bir örneğini de Karasu’da yapılmasını istedi. Ayrıca, Karasu’nun yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan İsmail Koçman Paşa’nın adının verildiği caddeden tabelanın da kaldırıldığını, bu ismin bu caddeden neden alındığının cevabını isteyen İngenç’in bu önergesi de kabul edilmedi. TC’nin geri yazılması konusundaki oylamaya CHP grubunun yanı sıra MHP’li meclis üyeleri de kabul yönünde oy verdiği fakat AK Partili üyelerin çoğunluğunun red vermesiyle gündeme alınmaması gözlerden kaçmadı. Konuyla ilgili söz alan Mustafa İngenç’e Başkan Sarı’nın “Şu anda bizi esir aldınız, tam iki saattir. Herkes bu sorunları biliyor. Hep siz konuşuyorsunuz” demesi de toplantıya damga vuran anlardan biri oldu. AK Partili meclis üyesi Zekeriye Durmaz’ın “TC ibaresi mi kaldı bir? Onu asınca ne olacak, her şey hallolacak, borçlar mı bitecek?” diye sert çıkışması toplantıda tansiyonların gerilmesine neden olurken, CHP grubundan “Yazmazsan yazma, asma” sesleri yükseldi. Gündem dışı önerge olarak Yakup Ayar tarafından sunulan önerge sonrası Ulaşım ve Trafik Komisyonu’na Hüseyin Emanet, Esra Bıyıklıoğlu, Hüdaver Ağun, Fatih Şentürk ve Şakir Şen kabul edildi.

 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR AŞAĞIDA: