Geçtiğimiz ay AK Parti Sakarya Milletvekili ve Bakan Yardımcısı Çiğdem Atabek Erdoğan ile yaptıkları görüşme sonucu Yenimahalle’ye yapılması beklenen balıkçı barınağı için askı tutanağının bittiğini ve bakanlık tarafından onay verilerek projenin ihale sürecine girdiğini öğrendiklerini belirten Yenimahalle Muhtarı ve Karasu Balıkçılar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Bünyamin Ceylan, barınağın ve yapılması beklenen mendireğin son durumu hakkında bilgi verdi. Barınağın sadece balıkçılara değil Karasu ekonomisine de fayda sağlayacağına değinen Ceylan, “Balıkçılar bu barınak limana geldikleri zaman Karasu’da balık potansiyeli artacak. Limandere yolundaki ve çevre tarlalardaki su baskını sona erecek, çünkü derenin su akışı rahatlayacak. Balıkçının olumsuz havalarda Sakarya Nehri’ne giriş çıkışındaki zorluk ortadan kalkacak. Böylece balıkçılar kötü havalarda dahi denize açılabilecek” dedi.

 

1 Eylül itibariyle avlanma sezonunun başlamasına rağmen büyük teknelerin, Sakarya Nehri ağzındaki daralma ve kum tepesi nedeniyle denize açılamadığını, bu sorunun barınak yapılınca tamamen ortadan kalkacağını belirten Bünyamin Ceylan, “Nehrin denize açılan ağzındaki daralmanın ortadan kalkması için yağmurların yağmasını bekliyoruz. Fakat 1.430 metre uzunluğunda bir mendireğe sahip olacak balıkçı barınağı yapılırsa tüm balıkçıların yüzü gülecek” şeklinde konuştu. Barınak projesinin devlet tarafından ihaleye çıkarılmasının beklendiğini söyleyen Ceylan, “100 milyar TL’lik bütçeye sahip olan projenin 10 milyar TL’lik bütçesinin çıkması halinde iki taraftan mendirek yapımına başlanabilir ve devamı da gelir” ifadelerini kullandı.

 

Sakarya Nehri ile Karadeniz’in birleştiği yerin biriken kum tepesi nedeniyle iyice kapandığını söyleyen Bünyamin Ceylan, “Bu noktadan tekne giriş ve çıkışları tam bir eziyete dönüşüyor. Şu an nehrin ağzı neredeyse 10 metreye kadar daraldı. Şu an için pervaneler kumu yararak girip çıkıyor. İki hafta sonra bu mesafe yarıya inecek ve 2 metreye inecek. Böylece balıkçılar nehirde mahsur kalacak. Sadece kayık ve ufak tekneler girip çıkabilecek. Geçmiş yıllarda bu nehirdeki daralma nedeniyle yaşanan kazalarda ölümlü sonuçlarla karşılaştık. Bir daha böyle kazaların olmasını istemiyoruz. Balıkçı barınağı ve mendirek projesinin bir an evvel olumlu sonuçlanması biz balıkçıların en büyük beklentisi” dedi.

HABER: Esra Aydın

 

HABERE AİT VİDEO ve FOTOĞRAFLAR: