Çocukların evden uzaklaştığı okul döneminde beslenme seçimlerinde aile dışındaki bireyler de etkin olarak yer alıyor. 6 - 12 yaş aralığının çocukların büyüme ve gelişmesinin en hızlı olduğu dönemler olduğunu ifade eden Diyet F İşletmecisi Füsun Çalışkan Tort, “Bu yüzden enerji ihtiyacı tüm çocuklar için büyük oranda artıyor. Bu dönemde, çocuklarımız, arkadaşlarının beslenme şeklinden etkilenebilir ve ya bulundukları okulun, çevrenin beslenme şartlarına ayak uydurmak zorunda kalabilir. Boy, kilo ve hareket durumlarına göre değişiklik olsa da, ‘Her çocuk için yeterli ve dengeli beslenmek şart’ diyebiliriz. Yeterli ve dengeli beslenme için çocukların süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, tahıl, meyve ve sebze grubunu günlük olarak tüketmesi lazım” dedi. Tort, yağ, tuz ve şeker içeriği fazla olan paketli gıdalardan olabildiğince uzak uzak durulması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

 

Bu öğünü kaçırmayın

 

Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerinin günlük protein ihtiyacını karşılamaları noktasında önemli olduğunu da ifade eden Diyetisyen Tort, “Bununla birlikte, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün en az 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu. Okul çağındaki çocukların büyümesi ve başarılı olması noktasında kahvaltının önemli bir öğün olduğunu söyleyen Füsun Çalışkan Tort, “Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak; uyuklama, öğrenme zorluğu, konsantrasyon bozukluğu görülebilir. İlk öğünü atlayan çocuk ders aralarında kantinden alınacak paketli gıdalara daha fazla yönelebilir” ifadelerini kullandı.

 

Öğününüzü yanınızda taşıyın

 

Okul dönemindeki çocuklar için pratik kahvaltı önerilerinde bulunan Tort, “Örneğin, peynirli tost ve taze sıkılmış meyve suyu; süt, tahıl ve meyve karışımı, tam buğday unuyla hazırlanmış krep, peynir ve meyve olabilir. Ayrıca okuldaki ders saatlerine göre çocuklar yanlarında gerekli öğünlerini taşımalı. Çocuklar için sağlıklı ara öğün seçenekleri, evde hazırlanmış az şekerli ve az yağlı, kuru meyve ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar eklenmiş kurabiye ya da kekler; meyve ve süt ya da yoğurt; evde hazırlanmış, az yağlı peynirli poğaça ya da börek ve meyve; tam tahıllı ekmek ya da krep arasına ev yapımı reçel, peynir ve yanında süt olabilir” sözlerine yer verdi. Tort, okullarda öğle yemeği verilmeyen çocuklar için ise, tam tahıllı ekmekle hazırlanmış peynir/yumurta/tavuk ya da ton balıklı sandviç ve ayran yanına meyve ya da tam tahıllı makarna, sebze, peynir karışımı ve ev yapımı meyve suyu gibi öğünler olarak tüketileceği önerilerinde bulundu

 

Besinlerde ısrarcı olmayın

 

Çocuklarda bazı besinleri sevmeme ve onları reddetme gibi durumların olabileceğini de hatırlatan Diyetisyen Tort, böyle durumlarda ısrarcı olmanın çocuğun besine karşı daha da tepkili olmasına neden olacağını söyleyerek bireyi zorlamak yerine daha sonra tekrar deneme yoluna gidilmesi ve sevdiği besinlerin yanında az miktarda tadına bakmasını veya pişirme şeklini değiştirerek denemesinin sağlaması yönünde öneride bulundu. Çocukların dışarıdan alabileceği abur cubur ihtiyacını azaltmak noktasında evde alternatif besinleri beraber hazırlanın yararlı olacağına da değinen Tort, “Ekmek arası bir besini, hamburgeri veya dürümü daha temiz, içeriğini bildiğiniz malzemelerle, dışardakine benzer şekilde hazırlanırsa, çocuğun sokaktaki yiyeceklere özenmesini engellenebilir. Telefon veya televizyon karşısında yemek yemek çocukların besinleri iyi çiğnemeden ve fazla miktarda tüketmesine neden olacağı için, bu konuda da hassasiyet gösterilmeli” diye konuştu. Tort, çocukların besin miktarlarının ve şekillerinin belirlenmesi konusunda bir uzmandan yardım alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.