Cumhuriyetimizin 95.yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Karasu’da da coşkuyla kutlandı. Kutlama programı, Pazartesi günü Kaymakamlık makamında düzenlenen tebriklerin kabulünün ardından, Karasu Şehir Stadı’nda devam etti. Tören programı, saat 10:30’da Karasu Kaymakamı Aziz Mercan ve Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu’nun, öğrencileri selamlaması ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Törenin sunuculuğunu Karasu Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ebru Kır ve Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Adem Kotaman yaptı. Selamlamanın ardından saygı duruşunda bulunuldu ve Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Mehmet Tahir Gök öncülüğünde İstiklal Marşı okundu.

 

Mercan’ın gençlere ve halka mesajı

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Karasu Kaymakamı Aziz Mercan yaptı. “Bugün Ulu Önder Atatürk’ün en büyük eseri olan cumhuriyetimizin 95.yıldönümüdür. Bu özel günün engin gururunu yaşıyoruz. Bu en büyük bayram, yüce Türk milletine ve Karasu halkına kutlu olsun” diyerek başladı. Mercan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kurtuluşu Savaşı’nın zaferle sonuçlanması ve ardından 29 Ekim 1923’te cumhuriyetin kurulması, tarihin yazdığı müstesna başarılardandır. Kurtuluş Savaşı, Türk milletinin var olma savaşı; cumhuriyetin ilanı ise yeniden varoluşun simgesi olmuştur. Cumhuriyet, bir yenilenme, modernleşme ve kalkınma projesidir. Cumhuriyet idaresi, özgürlük ve milli egemenlik ilkeleri üzerine kurulmuştur. Sevgili gençler; büyük Atatürk, en büyük idealine ulaşmanın mutluluğu içerisinde cumhuriyeti sizlere emanet etmiştir. Cumhuriyeti koruyacak ve yükseltecek olanlar yine sizlersiniz. Sevgili vatandaşlar; Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması hepimizin hedefidir. Bu nedenle cumhuriyete sahip çıkılmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum”

 

 

Şiir ve gösteriler

 

Mercan’ın konuşmasının ardından şiirler okundu ve folklor gösterileri sunuldu. Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi öğrencisi Nesrin Cengiz’in “Atatürk ve Cumhuriyet” isimli şiiri beğeniyle dinlendi. Karasu Belediyesi Yetişkin Bayanlar Halkoyunu Ekibi’nin sergilediğini Ağrı Yöresi halkoyunu gösterisi büyük alkış aldı. Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu öğrencisi Demir Yağız Ekşi, “Akdeniz’e Doğru” isimli şiiri seslendirdi. Ardından Halk Eğitimi Merkezi Karadeniz Yöresi Halkoyunları Ekibi, izlenmeye değer bir folklor gösterisi sundu. Karasu Anadolu Lisesi öğrencisi Melike Tiryaki’nin “Kuruldu Cumhuriyet” isimli şiiri beğeniyle dinlendi. Öğrenci gruplarının toplu halde sunduğu “Cumhuriyet” temalı gösterisi ise ayakta alkışlandı.

 

Ödül töreni ve resmi geçit

 

Şiir ve gösterilerin ardından, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Cumhuriyet koşusu, resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam Aziz Mercan, Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan tarafından ödülleri verildi. Öğrencilerin ödüllerini almalarının ardından tüm okullar tarafından gerçekleştirilen resmi geçit ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni son buldu. Karasu Kaymakamı Aziz Mercan ve Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, tüm öğrencilerin ve gazilerin gerçekleştirdi resmi geçit töreni süresince korteji ayakta selamladı. Tören sonunda sahaya inerek tören komitesini tebrik eden Mercan, komite üyeleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi. Cumhuriyet konulu yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ve okullar ise şöyle sıralandı:

 

Ortaokullar arası resim yarışması

1) Elif Çelik (Namık Kemal İmam Hatip OO)

2) Ecrin Çakan (Fatih Sultan Mehmet OO)

3) Hayrunnisa Abanoz (Sezi Eratik OO)

 

Liseler arası şiir yarışması

1) İlayda Mert (Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)

2) Ceyda Cansu Ay (Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)

3) Ebrar Kibar (Karasu Anadolu Lisesi)

 

Cumhuriyet Koşusu: Yıldız Kızlar

1) Kevser Ütebay (Adatepe OO)

2) Sinem Koç (Kurudere OO)

3) Damla Özdemir (Kurudere OO)

4) Hilal Menteşe (Kurudere OO)

 

Cumhuriyet Koşusu: Yıldız Erkekler

1) İsmail Arı (Sezi Eratik OO)

2) Can Menteşe (Kurudere OO)

3) Alper Keskin (Fatih Sultan Mehmet OO)

4) Muammer Erdoğdu (Gazi OO)

 

Cumhuriyet Koşusu: Genç Kızlar

1) Duygu Şentürk (Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi)

2) Arife Kavlancı (Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi)

3) Sıla Tuna (Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi)

4) Pınar Kaya (Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)

 

Cumhuriyet Koşusu: Genç Erkekler

1) Murat Temoçin (İmam Hatip Anadolu Lisesi)

2) Uğur Özden (Atatürk Anadolu Lisesi)

3) Emir Göktaş (Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)

4) Melih Murtoğlu (Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)

 

Cumhuriyet Koşusu: Minik Kızlar

1) Ezel Şimal Çabuk (Gazi İO)

2) Ayşegül Aktaş (TOKİ Demokrasi İO)

3) İpek Naz Ekici (TOKİ Demokrasi İO)

 

Cumhuriyet Koşusu: Minik Erkekler

1) Eyüp Can Ülker (Gazi İO)

2) Kaan Aytaş (TOKİ Demokrasi İO)

3) Ali Arda Özdemir (TOKİ Demokrasi İO)

4) Hasan Ali Gürbüz (TOKİ Demokrasi İO)

 

Cumhuriyet Koşusu: Küçük Kızlar

1) Aydan Demiröz (Namık Kemal İmam Hatip OO)

2) Elif Ceren Deren (Mehmet Akif Ersoy OO)

3) Esıla Çelik (Cumhuriyet OO)

4) Merve Alemdar(Kurudere OO)

 

Cumhuriyet Koşusu: Küçük Erkekler

1) Sefa Alemdar (Kurudere OO)

2) Muhammed Talha Yavuzyiğit (Karasu İmam Hatip OO)

3) Mustafa Tayip Yavuzyiğit (Karasu İmam Hatip OO)

4) Abdurrahman Ataç (Cumhuriyet OO)