Ziraat Bankası, kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için yapılandırma başlattı. Ziraat Banka’sından alınan bilgiye göre, kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken kişiler, gerekli şartlara uygun olarak bankaya başvuru yapması halinde yeni sistem üzerinden bilgileri incelenip dijital ortamdan baka aracılığıyla ödeme gerçekleşecek. Kredi kartı yapılanması için verilen kredinin bir tüketici kredisi alternatifi olmadığını belirterek, kredi verilecek olanlarda ödeme güçlüğü çekmesi şartı olduğunu, amacın da borcun kapatılması olduğu belirtildi. Kişinin borcunun sistem üzerinden kapatılacağını ve paranın borçluya nakit olarak verilmeyeceği ifade edildi.

 

Banka gözetmeksizin

 

Sadece Ziraat Bankası müşterilerinin değil, diğer banka müşterilerinin de faydalanabileceği “Birleştiren İhtiyaç Kredisi” ile tüm bankalara ait kredi kartı borçları kapatılabilecek. Kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyenlerin ya asgari ödemeyi yapmış olması ya da borcunu geciktirmiş ama takibe düşmemiş olması gerekecek. Şu anda kredi kartlarının gecikme faizi yüzde 2.75 iken Ziraat Bankası’nın kullandıracağı kredide 24 aya kadar faiz yüzde 1.10 olacak. 24 aydan sonrası için kredi faizi yüzde 1.20 olarak uygulanacak. Kapsama bireysel krediler girecek, ticari krediler ise kapsamayacak. Kredi kartı borçlarını kapatanların bir gelirinin olması şartı aranırken, yapılandırılan borçlar için sınır aranmayacak. 500 liralık borç da 100 bin liralık kredi kartı borcu da yapılandırılabilecek. Ancak kişinin gelir düzeyinin borcu ödeyip ödemeyeceği kriterine bakılacak. Diğer detaylar için Ziraat Bankası Karasu şubesinden bilgi alınabileceği de ifade edildi.

 

Beş adımda başvuru

 

Kredi kartı borcu yapılandırması için Ziraat Bankası Karasu Şubesi’ne TC kimlik numarası ve çalışıyorsanız maaş bordrosu ile gitmek yeterli olacak. Kişi emekliyse, E-devlet şifresini bilmek gerekecek. Kişinin gelirinin, alacağı krediyi karşılayabilecek durumda olmaması durumunda bir kefil istenecek. En önemli husus ise, Ziraat Bankası’nın kredi vermek için borçlu kartlarınızın iptalini istiyor olması dikkat çekerken, kredinin genel müdürlük tarafından onaylanması halinde kartı aldığınız bankadan, tüm kredi kartları ve toplam kart limitinin iptalinin sağlanması için, toplam kapama bakiyesini gösterir belge alınması istenecek. Banka, alınan krediyi EFT ile doğrudan borçlu olunan banka/bankalara gönderecek. Bunun için aldığı EFT/sigorta gibi masrafları da alacağınız kredinin içine dahil edilecek. Kartını kapatan şahsın borcu da bitecek. Sonuç olarak da tek borçlu olunacak yer Ziraat Bankası olacak. Kredi kartsız yapamam diyorsanız Ziraat Bankası size, limitini gelirinize göre belirleyeceği, yeni kredi kartı da önerebilecek.